Overzicht: wat weten we tot nu toe over de aanslag in Nice?

Een gewonde in Nice © REUTERS

Bij een terreuraanslag in de Franse stad Nice zijn er 84 doden gevallen. Een overzicht van wat we tot nu toe weten.

Volg het nieuws over de aanslag in Nice in onze LIVE.

Een overzicht van wat we zeker weten tot nu toe leest u hier.

Een overzicht van de aanslagen in Frankrijk sinds 2015 leest u hier

Bekijk: De video’s (Vlaamse ooggetuigen reageren) en de foto’s (Frankrijk op Quatorze Juillet weer getroffen door aanslag)

Bij een terroristische aanslag in Nice zijn volgens de jongste balans 84 mensen om het leven gekomen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft eerder de dood van 80 mensen bevestigd. Er verkeren nog 18 mensen in een zeer kritieke toestand en er zijn ‘heel veel’ gewonden.

Lees hier de toespraak van premier François Hollande: Heel Frankrijk is onder de dreiging van islamitisch terrorisme’

Wat is er gebeurd?

Een witte vrachtwagen is donderdagavond rond 22u30 ingereden op de menigte op de Promenade des Anglais in Nice. Daar vond een vuurwerk plaats ter gelegenheid van de Franse Nationale feestdag. De vrachtwagenbestuurder heeft over een afstand van 2 kilometer door de menigte gezigzagd, met als doel om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Hij schoot ook op omstaanders en in de vrachtwagen zijn er granaten en wapens gevonden. De dader werd uiteindelijk ‘geneutraliseerd’ (doodgeschoten). Aan inwoners van Nice wordt gevraagd om binnen te blijven, omdat er nog onduidelijkheid bestaat over het aantal daders.

Wat weten we over de dader?

Hollande heeft ‘het terroristische karakter van de aanslag’ benadrukt, Cazeneuve noemde de bestuurder ‘een terrorist’. De antiterrorisme-eenheid van het parket van Parijs heeft het onderzoek overgenomen, dat moet uitwijzen of de bestuurder alleen handelde of een medeplichtige had.

De dader werd gedood door politieagenten. Het gaat om een Fransman van 31 jaar, meer is nog niet bekend. De aanslag is ook nog niet opgeëist. In de vrachtwagen zijn identiteitspapieren gevonden van een Frans-Tunesische man. Dat meldt een bron binnen de politie.

De identificatie van de bestuurder van de vrachtwagen is nog aan de gang“, aldus de politiebron. De identiteitspapieren zijn van een 31-jarige man die gedomicilieerd is in Nice, klinkt het nog. De plaatselijke krant Nice Matin maakte eerder al melding van een 31-jarige man uit Nice die geboren is in Tunesië als de mogelijk dader.

Verwarring: heeft dader geschoten of niet?

De dader van de aanslag zou meerdere keren geschoten hebben met een pistool, zo werd redelijk snel gezegd. Dat meldt Belga en wordt ook gezegd door VTM. Op de VRT werd dat dan weer ontkend.

‘Op het moment dat hij werd neergeschoten door de agenten, had hij meerdere keren geschoten,’ zo verklaarde Christian Estrosi. Hij is de voormalige burgemeester van Nice en huidig gouveneur van de provincie. Een andere bron dicht bij het onderzoek heeft het over een pistool.

Valse wapens in vrachtwagen

Er werden nog volgens Belga ook een onklaar gemaakte granaat gevonden in de vrachtwagen, alsook nepwapens.

Het Belgische ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft een speciaal telefoonnummer geactiveerd voor de Belgen die hun familie niet kunnen bereiken in Nice en vragen hebben. Men kan contact opnemen op het nummer 0032 2 501 40 00

‘Er is paniek, mensen zitten onder het bloed’

Damien Allemand, journalist voor de krant Nice-Matin, beschreef de situatie meteen na de aanslag: ‘Mensen rennen rond, er is paniek. Hij reed op de Promenade en is over iedereen gereden… Mensen zitten onder het bloed, er moeten veel gewonden zijn.’ (NSK/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content