Nice: Eerste schadevergoedingen slachtoffers volgende week uitbetaald

© Belga Image

De eerste schadevergoedingen voor de slachtoffers van de aanslag van donderdagavond in Nice, waarbij 84 doden en 202 gewonden vielen, zullen vanaf volgende week worden uitbetaald.

De eerste schadevergoedingen voor de slachtoffers van de aanslag van donderdagavond in Nice, waarbij 84 doden en 202 gewonden vielen, zullen vanaf volgende week worden uitbetaald. Dat heeft de Franse minister bevoegd voor slachtofferhulp Juliette Méadel zaterdag gemeld. Ook de buitenlandse slachtoffers komen in aanmerking, aldus Méadel.

Het Garantiefonds voor slachtoffers van terroristische aanvallen andere misdaden (FGTI) zal de eerste bedragen tegen het einde van volgende week overmaken, aldus de minister.

Verschillende organisaties voor slachtoffers drukten eerder al hun vrees uit over het feit dat de mensen die getraumatiseerd werden door de aanslag, en dus mentaal geraakt werden, niet in aanmerking zouden komen voor een schadevergoeding, omdat het om een groot aantal mensen gaat, en het voor hen moeilijk is om te bewijzen dat ze aanwezig waren op de plaats van de aanslag.

“We zullen erop toezien dat alle slachtoffers, of ze nu geschokt zijn of indirect slachtoffers zijn (zoals ouders van de slachtoffers, red.) gecompenseerd worden”, aldus Méadel nog.

De mensen die getraumatiseerd werden kunnen een psychiatrisch onderzoek ondergaan of een klacht indienen, aldus de minister nog.

17 buitenlanders

Bij de aanslag kwamen minstens 17 buitenlanders om het leven, onder wie drie Duitsers, twee Amerikanen en drie Belgische inwoners (een Georgiër die in Antwerpen woonde, een Belg van Russische afkomst en een Kazachse die in België woonde).

De FGTI, die in 1986 werd opgericht nadat Frankrijk werd opgeschrikt door verschillende aanslagen, beschikt over een reserve van 1,3 miljard euro, zegt Méadel nog. Daarvan zal 300 tot 350 miljoen naar de slachtoffers van de aanslag in Parijs van 13 november gaan, schatte het fonds in mei. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content