Overzicht: dit weten we over Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de dader van de aanslag in Nice

Reddingswerkers in Nice. © AFP

De Franse politie heeft de dader van de aanslag in Nice inmiddels geïdentificeerd als Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Volgens de politie staat hij bekend als wapengebruiker, maar niet als geradicaliseerde. In maart van dit jaar werd hij wel nog veroordeeld voor geweldpleging. De aanslag is ook nog niet opgeëist.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de man die met een vrachtwagen minstens 84 mensen doodde in Nice, is een Frans-Tunesische man van 31 jaar. Zijn beroep is chauffeur. In maart werd Bouhlel nog veroordeeld voor geweldpleging. Volgens de eerste gegevens van de Franse politie stond de man niet bekend als geradicaliseerd, wel als wapengebruiker. Bij de inlichtingendiensten stond hij volgens politiebronnen niet bekend. Er is geen enkele band tussen de man en terrorisme. Het is ook nog niet duidelijk of hij alleen handelde. Dat meldt nieuwszender BFMTV op basis van politiebronnen.

Volgens Belga werd er ook een onklaar gemaakte granaat gevonden in de vrachtwagen, samen met nepwapens. Le Soir meldt dat de vrachtwagen een paar dagen voor de aanslag was gehuurd in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. De dader werd gedood door politieagenten. Inmiddels is de politie een huiszoeking aan het uitvoeren.

Frans president François Hollande heeft wel ‘het terroristische karakter van de aanslag’ benadrukt, Cazeneuve noemde de bestuurder ‘een terrorist’. De antiterrorisme-eenheid van het parket van Parijs heeft het onderzoek overgenomen, dat moet uitwijzen of de bestuurder alleen handelde of een medeplichtige had. De politie heeft alvast enkele verwanten van Bouhlel verhoord en plant andere huiszoekingen in de buurt.

Buren: ‘Stille eenzaat’

Enkele buren van Bouhlel beschreven hem als ‘stil’ en ‘eenzaat’. ‘Hij zei nooit iets terug als je hem groette’, klinkt het. Volgens hen ging hij zijn appartement altijd binnen met zijn fiets en parkeerde hij vlakbij het flatgebouw een kleine bestelwagen.

Volgens de buren zag hij er niet religieus uit en droeg hij vaak korte broeken.’Een mooie man, constant in de weer met zijn twee dochters’, klinkt vertelt een vrou die op het gelijkvloers van het flatgebouw woont.

Verwarring: heeft dader geschoten of niet?

De dader van de aanslag zou meerdere keren geschoten hebben met een pistool, zo werd redelijk snel gezegd. Dat meldt Belga en wordt ook gezegd door VTM. Op de VRT werd dat dan weer ontkend.

‘Op het moment dat hij werd neergeschoten door de agenten, had hij meerdere keren geschoten’, zo verklaarde Christian Estrosi. Hij is de voormalige burgemeester van Nice en huidig gouveneur van de provincie. Een andere bron dicht bij het onderzoek heeft het over een pistool. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content