Overzicht: de aanslagen in Frankrijk sinds 2015

De cover van Charlie Hebdo, na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. © Charlie Hebdo

De aanslag in Nice is de derde dit jaar in Frankrijk en de 11 in een reeks gepleegde en verijdelde aanslagen sinds begin 2015. Een overzicht.

De aanslag in Nice, waarbij zeker 84 doden vielen, is de volgende in een hele rij (verijdelde) aanslagen die de voorbije maanden in Frankrijk plaatsvonden. Een overzicht, te beginnen met de aanval op het satirische magazine Charlie Hebdo in januari 2015.

Volg het nieuws over de aanslag in Nice in onze LIVE.

Een overzicht van wat we zeker weten tot nu toe leest u hier.

Bekijk:

De video’s: Vlaamse ooggetuigen reageren

De foto’s: Frankrijk op Quatorze Juillet weer getroffen door aanslag

 1. 7-9 januari 2015 – De broers Saïd en Chérif Kouachi doden twaalf mensen, onder wie vijf tekenaars, op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Het satirische magazine vormde eerder al het doelwit van doodsbedreigingen door de publicatie van Mohammed-cartoons in 2006 en 2012. De broers worden na een klopjacht van twee dagen gedood door de ordediensten. Op 9 januari wordt ook Amedy Coulibaly doodgeschoten, nadat hij een politieagente en vier gijzelaars in een supermarkt in Parijs gedood had. De drie jihadi’s verklaren in naam van al-Qaida en Islamitische Staat gehandeld te hebben.
 2. 3 februari 2015 – In Nice worden drie militairen die op wacht staan voor een joods gemeenschapscentrum, aangevallen met een mes. De dader, de 30-jarige Moussa Coulibaly, wordt opgepakt. Hij verklaart Frankrijk, de politie, de militairen en de joden te haten.
 3. 19 april 2015 – De Algerijnse informaticastudent Sid Ahmed Ghlam wordt in Parijs opgepakt. Hij wordt ervan verdacht een vrouw te hebben gedood en een aanslag voor te bereiden op een kerk in Villejuif, nabij Parijs. Hij geeft toe dat hij nog andere plannen had.
 4. 26 juni 2015Yassin Salhi onthoofdt zijn baas en voert een aanval uit op een gasfabriek in Isère, in de buurt van Lyon. Hij kan worden opgepakt en pleegt later zelfmoord in zijn cel.
 5. 13 juli 2015 – Vier jongeren (tussen 16 en 23 jaar), onder wie een voormalig militair, worden opgepakt omdat ze een aanval op het legerkamp Fort Béar, in het zuidoostelijke Port-Vendres, zouden hebben voorbereid. Ze zouden er een officier willen onthoofden in naam van de jihad. Ze verwijzen naar Islamitische Staat.
 6. 21 augustus 2015 – Op een Thalys-trein tussen Amsterdam en Parijs wordt een bloedbad vermeden, wanneer twee Amerikaanse militairen erin slagen een zwaarbewapende man te overmeesteren. Er vallen uiteindelijk slechts twee gewonden en de aanvaller wordt ingerekend.
 7. 10 november 2015 – Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt een aanslag te hebben verijdeld op militairen van de marine in Toulon. Een 25-jarige man, die al een jaar werd geobserveerd, is opgepakt. Hij wordt ervan verdacht geradicaliseerd te zijn en islamisten te ondersteunen.
 8. 13 november 2015 – Frankrijk wordt getroffen door de zwaarste terroristische aanval in zijn geschiedenis, met voor het eerst ook de inzet van zelfmoordterroristen. Op verschillende locaties in Parijs – de concertzaal Bataclan, verschillende cafés en restaurants en nabij het Stade de France – komen in totaal 130 mensen om het leven. Er vallen ook meer dan 350 gewonden. De aanslagen worden opgeëist door Islamitische Staat.
 9. 7 januari 2016 – Een man met een valse bommengordel die “Allah Akbar” roept, wordt neergeschoten wanneer hij een Parijs commissariaat nadert.
 10. 13 juni 2016 Larossi Abballa, een 25-jarige jihadist, vermoordt een politieagent en diens vriendin, die in een politiecommissariaat werkte, in hun huis in Magnanville (nabij Parijs). De dader, die zijn actie opeist in naam van Islamitische Staat, wordt gedood door een elite-eenheid van de Franse politie.
 11. 14-15 juliEen man rijdt in op een menigte die de nationale feestdag viert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content