Overheidsrapport VS: ‘Klimaatverandering wordt steeds grotere bedreiging voor economie’

Klimaatverandering © GettyImages

De verandering van het klimaat heeft reeds een effect op de Amerikaanse en mondiale economie. De negatieve effecten van de opwarming van onze planeet zullen enkel erger worden indien er geen drastische maatregelen komen om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven.

Dat staat in een belangrijk, vrijdag gepubliceerd, Amerikaans overheidsrapport. ‘Van nu af aan tot eind deze eeuw kunnen de verliezen die de VS lijden aan klimaatsverandering honderden miljarden dollar belopen’, aldus het laatste ‘National Climate Assessment‘. Dit is een door het Congres gemandateerde ‘evaluatie’ waaraan meer dan driehonderd wetenschappers hebben meegewerkt.

‘Zonder substantiële en aanhoudende inspanningen om ze op mondiaal niveau te verzachten en op regionaal niveau aan te passen, zal klimaatsverandering op een steeds negatievere manier de Amerikaanse infrastructuur en tegoeden beïnvloeden, en zo ook het groeiritme deze eeuw’, zegt het rapport. ‘De gevolgen van klimaatsverandering buiten onze grenzen zullen meer en meer een weerslag hebben op onze handel en onze economie, in het bijzonder de prijzen van de import en de bevoorradingskanalen in het buitenland’, waarschuwt de tekst van meer dan duizend bladzijden.

De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, noemt de klimaatverandering nog steeds een ‘hoax’. Recent trok hij de versie van het rapport van vorig jaar in twijfel. De studie, die concludeerde dat klimaatverandering reëel is en wellicht het gevolg is van menselijke activiteiten, had nochtans groen licht gekregen van het Witte Huis om publiek gemaakt te worden.

Twee dagen geleden nog riep Trump, die de VS terugtrok uit het internationaal klimaatakkoord van Parijs, weersomstandigheden in om zijn standpunt kracht bij te zetten. ‘De brutale en lange koudegolf kan alle records breken. Wat is er gebeurd met klimaatverandering?’ tweette hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content