Oppositie stelt roterend premierschap voor om Erdogan buiten te sluiten

Recep Tayyip Erdogan © Reuters

Een Turkse regering zonder de grootse partij AKP van Recep Tayyip Erdogan lijkt niet evident. Toch steekt CHP-oppositieleider de hand uit naar de andere oppositiepartij MHP. ‘We zouden een roulerend premierschap kunnen instaleren.’

Na de verkiezingsoverwinning op 7 juni heeft de AKP van Recep Tayyip Erdogan 45 dagen de tijd om een regering te vormen. Daarvoor heeft ze de keuze uit drie partijen. De Republikeinse CHP, tweede grootste partij met 25 procent, de nationalistische MHP (die 16,5 procent haalde) of de pro-Koerdische partij HDP. Als er binnen die 45 dagen geen akkoord wordt bereikt, volgen er nieuwe verkiezingen.

Een regering zonder de partij van Erdogan lijkt dus op het eerste gezicht onmogelijk. Maar dat onwaarschijnlijk ogende scenario werd afgelopen weekend toch op tafel gelegd, schrijft De Volkskrant. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu (CHP) ziet een samenwerking met MHP wel zitten. ‘We zouden een roulerend premierschap kunnen instellen’, zei hij. Al zou het doorgeven van het premierschap niet evident zijn. CHP is namelijk aanzienlijk groter dan MHP.

Macht van Erdogan terugdringen

MHP reageerde op het CHP-voorstel door te stellen dat zij niet in een regering stapt die gevormd is met gedoogsteun van het Koerdische HDP. Zijn zien die partij als een marionet van de Koerdische gewapende beweging PKK.

Hoewel de overeenkomsten tussen de CHP en MHP ook niet al te groot zijn, zou één doel hen samenhouden, namelijk de macht van Erdogan terugdringen.

Maar tot het zover komt heeft Erdogan de touwtjes stevig in handen om een nieuwe regering te vormen. Zijn partij, die 41 procent haalde, wil een meerderheidsregering vormen en is daarvoor op zoek naar steun van een andere partij.

‘Geen stabiele regering’

Waarnemers durven nog geen al te grote uitspraken doen over de toekomst van de Turkse regering. Eerder zei Mauro Desira van het Koerdisch Instituut in Brussel aan Knack.be dat hij verwacht dat de AKP in zee zal gaan met de nationalistische MHP. ‘Maar als de partij van Erdogan werk wil maken van een vredesproces met de Koerden zal ze voor Selahattin Demirtas moeten kiezen’, klonk het.

Turkoloog Burak Nalli waarschuwt ervoor dat de toekomstige regering geen stabiele regering zal zijn en naar alle waarschijnlijk de volle termijn van vier jaar niet kan uithouden. ‘Eén ding is zeker, alle partijen zullen zich moeten losweken van het verleden en zich zo snel mogelijk aanpassen aan de nieuwe machtsverhoudingen. Want eindelijk mag de macht na een anderhalve decennium eens verdeeld worden en het is te belangrijk om dat niet te verprutsen.’ (AVE)

Partner Content