Na halve eeuw weer Armeniërs in het Turkse parlement

© Reuters

Na een halve eeuw afwezigheid zullen na de afgelopen verkiezingen drie Armeniërs in het Turkse parlement zetelen. De duidelijke aanwezigheid van minderheden en het verlies van de absolute meerderheid door president Recep Tayyip Erdogans AKP geven een verschuiving in de conservatieve geest van het land aan.

De kieslijsten van de Turkse parlementsverkiezingen telden afgelopen weekend naast kandidaten van de lesbische, homo-, biseksuele en transgendergemeenschap ook christenen, Roma’s en leden van andere etniciteit of cultuur. Uitzonderlijk, meent persagentschap Reuters: die prominent aanwezige minderheden zouden een verschuiving in het conservatieve gedachtegoed aangeven.

‘Geen verdeeldheid’

Dat werd onder andere duidelijk op de kieslijst van de CHP, de oudste partij van het land die lange tijd beschouwd werd als het bastion van seculiere, elite-Turken, schrijft Reuters. De partij die met 25 procent van de stemmen als tweede uit de stembusgang kwam, schoof een diverse lijst naar voren inclusief een Armeense en transgenderkandidaat.

De advocate van Armeense origine, Selina Dogan, werd nu ook voor de CHP verkozen. Volgens CHP-voorzitter Kemal Kilicdaroglu was haar kandidatuur een belangrijke boodschap aan de wereld. ‘We willen geen verdeeldheid in deze samenleving. We willen samen groeien en ontwikkelen’, zei hij volgens de Turkse nieuwssite Hurriyet begin april.

‘Ik was slechts een Armeniër’

Maar de grootste diversiteit was bij het pro-Koerdische HDP – dat met 13 procent op een vierde plaats strandde – te bespeuren: de helft van de kandidaten waren vrouwen, er werden twee leden van de kleine Turkse jezidi-gemeenschap verkozen (Feleknas Uca en Ali Atalan), een advocaat en lid van de Turks-Syrische gemeenschap Erol Dora en Garo Paylan met Armeense roots.

De 42-jarige Paylan is een van de drie kandidaten met Armeense roots die na een halve eeuw afwezigheid in het Turkse parlement zullen zetelen. ‘Ik was slechts een Armeniër, gevangen in mijn identiteit. Nu maak ik deel uit van iets groters dat zeggenschap wil hebben over onze toekomst’, verklaarde hij tegenover Reuters.

Erdogans vrees bewaarheid

De aparte kandidaatskeuze van de HDP kon op weinig bijval rekenen van president Recep Tayyip Erdogan, die zijn retoriek in de aanloop naar de verkiezingen nog wat aanscherpte in een poging de conservatieve achterban op te zwepen. Hij verzette zich volgens het persagentschap tegen ‘atheïsten en zoroastriërs’, tegen ‘de Armeense lobby en homo’s’ en tegen delen van de alevi-gemeenschap die hij verweet ‘ongelovig’ te zijn.

Erdogan vreesde dat het pro-Koerdische HDP de absolute meerderheid van de door hem opgerichte AKP in gevaar zou brengen. Een gegronde vrees, zo blijkt nu: met 41 procent van de stemmen, is de dertienjarige alleenheerschappij van de partij voorbij.

Armeense AKP-kandidaat

En toch: ondanks Erdogans stoere taal, schoof ook zijn AKP een Armeense kandidaat naar voren, die tevens verkozen werd. Markar Esayan is een Armeens-Turkse journalist bij de pro-AKP-krant Yeni Safak, meldt Hurriyet.

De Armeense bevolking werd het slachtoffer van een bloedbad tijdens de Eerste Wereldoorlog dat door veel landen, maar nog steeds niet door Turkije, als een genocide erkend wordt. Ongeveer 60.000 Armeniërs leven nog in Turkije, schrijft persagentschap Reuters. (WB)

Partner Content