Opnieuw protest tegen Iraanse leiders na neerhalen vliegtuig

Mensen komen samen in Teheran om de slachtoffers van de vliegtuigramp te herdenken, 11 januari 2020. © Xinhua

In het westen van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zondag tot 3.000 mensen op straat gekomen. Dat bericht het persbureau ILNA. Ze protesteerden tegen de regering naar aanleiding van het neerhalen van de Boeing van Ukraine International Airlines door Iran.

De betogers hadden op het Asadi-plein ook kritiek op het verdoezelen van feiten door de regering. Volgens ILNA weerklonk de eis dat alle betrokken functionarissen zouden aftreden.

Daarmee breidt het protest in Iran uit. Nadat Teheran zaterdag had toegegeven dat het ‘per ongeluk’ het passagiersvliegtuig uit de lucht had geschoten, kwamen al honderden manifestanten, voornamelijk studenten, op straat om hun ongenoegen te uiten over de leiding van de islamitische republiek. Voor de bekentenis van zaterdag werd gewag gemaakt van een technisch defect aan de Boeing. De volledige Iraanse leiding betuigde haar spijt over de crash.

Ook zaterdagavond kwamen duizenden Iraniërs op straat voor protestacties naar aanleiding van het neerhalen van de Boeing van Ukraine International Airlines door Iran.

De oproerpolitie was zondagochtend massaal uitgerukt in Teheran om demonstranten af te schrikken. Enkele Iraanse kranten besteden zondag aandacht aan de crash van het Oekraïens vliegtuig. De koppen luiden onder meer ‘Schaamte’ en ‘Onvergeeflijk’. De regeringsgezinde kranten hebben dan weer lof voor de ‘eerlijkheid’ van het Iraanse regime.

Tijdens de protesten van zaterdag werd Rob Macaire, de Britse ambassadeur in Iran, opgepakt omdat hij voor de universiteit Amir Kabir de demonstranten zou hebben aangezet tot ‘radicale acties’. De ambassadeur werd na enkele uren opnieuw vrijgelaten, maar moest zich zondag bij het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken aanbieden.

Macaire ontkende zondag dat hij deelnam aan de manifestatie. ‘Ik nam wel deel aan een evenement dat werd aangekondigd als een wake voor de slachtoffers van de tragedie met het vliegtuig van Ukraine International Airlines. Na vijf minuten ben ik vertrokken toen de manifestanten slogans begonnen te scanderen tegen de autoriteiten.’

Protest in Brussel tegen Amerikaanse aanval

Naar schatting honderd manifestanten zijn zondag rond 16 uur bijeengekomen voor de Amerikaanse ambassade in Brussel om de Amerikaanse aanval in de Iraakse hoofdstad Bagdad aan te klagen. Bij die aanval op 3 januari kwamen de Iraanse generaal Qassem Soleimani en zijn Iraakse luitenant Abou Mahdi Am-Mouhandis om het leven.

Met Iraanse vlaggen en portretten van Qassem Soleimani betichtten de manifestanten de Amerikaanse president Donald Trump van terroristische daden. Ze spraken van ‘laffe executies die schaamteloos werden gepleegd’ door de president.

‘Al te lang heeft de opdringerige aanwezigheid van de Amerikaanse strijdkrachten ongestraft gewoed in Irak en de omliggende gebieden’, aldus een verklaring van de ngo Justice Without Borders (JSF). ‘Achter het voorwendsel van het leiden van een zogenaamd anti-terroristische coalitie tegen Islamitische Staat’ schuilt een ‘neoliberale lust naar het plunderen van olie- en andere hulpbronnen’, aldus de ngo.

‘De recentste dodelijke aanvallen op Iraakse bodem, op 3 januari, dreigen het kruitvat in het Midden-Oosten in brand te steken’, waarschuwt JSF. ‘We doen een beroep op de wijsheid van de Europese leiders om deze gewelddadigheden krachtig te veroordelen, alles te doen om het internationale recht en het recht van mensen op zelfbeschikking te waarborgen en de vrede in de wereld te bewaren.’

Partner Content