Ook Canada begraaft plannen voor controversiële Keystone XL-pijplijn

Archiefbeeld van protest tegen de pijplijn

De plannen voor de controversiële Keystone XL-pijplijn, tussen Canada en de Verenigde Staten, zijn afgevoerd. Dat heeft het Canadese energiebedrijf TC Energy woensdag laten weten, bijna vijf maanden nadat de Amerikaanse president Joe Biden besliste om de pijplijn te blokkeren.

Die beslissing was een van Bidens eerste beleidsdaden.

‘Na een volledig onderzoek van zijn opties en in overleg met zijn partner, de regering van de provincie Alberta, heeft TC Energy vandaag bevestigd dat het een einde maakt aan de plannen voor Keystone XL’, aldus het bedrijf in een persbericht.

Met de plannen van Keystone was 9 miljard dollar gemoeid. De pijplijn zou olie vanuit het noorden van Alberta, in Canada, naar de Amerikaanse Golfkust voeren. De lijn loopt door kwetsbaar natuurgebied, en door gebied van native Americans en daarom blokkeerde Biden het project.

Teerzanden

De pijpleiding werd dertien jaar geleden voorgesteld. Ze zou dagelijks 830.000 vaten olie per dag moeten vervoeren vanuit de teerzanden in Canada naar raffinaderijen langs de Amerikaanse Golfkust.

Maar van bij het begin was de tegenstand groot: het traject liep immers door kwetsbaar natuurgebied en inheemse territoria. Bovendien was de olie afkomstig uit de bijzonder vervuilende teerzanden in Alberta, waardoor de pijpleiding ook een beladen klimaatdossier werd.

Het project kreeg dan ook voortdurend te maken met rechtszaken en politieke druk. In 2015 trok de regering-Obama haar toestemming voor het project in, maar twee jaar later draaide Donald Trump die beslissing weer terug. Toen Joe Biden vijf maanden geleden aan de macht kwam, trok hij de presidentiële vergunning prompt weer in. Die beslissing blijkt nu de spreekwoordelijke druppel. (Belga/IPS)

Partner Content