Oekraïne wil in 2020 kandidaat-lidstaat van de EU worden

De Oekraïense president Petro Porosjenko (R) bij de Britse premier David Cameron © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De Oekraïense president Petro Porosjenko wil een reeks sociale en economische hervormingen doorvoeren die de voormalige Sovjetrepubliek moeten toelaten om zich over zes jaar kandidaat te stellen voor lidmaatschap van de Europese Unie (EU).

Porosjenko zei aan persagentschap Reuters dat hij op een persconferentie later zijn visie over de weg van Oekraïne in de komende zes jaar moet bewandelen, uit de doeken zal doen. ‘Die hervormingen zullen Oekraïne klaarmaken om in 2020 de kandidatuur voor EU-lidmaatschap in te dienen’, zo lichtte de president al een tipje van de sluier.

Rusland

Ondanks felle tegenkanting van Rusland probeert Porosjenko zijn in crisis verkerende land op koers voor toenadering tot Europa te houden.

Zowel het Europese als het Oekraïense parlement ratificeerde op 16 september reeds het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne, met inbegrip van een omvattend vrijhandelsakkoord. Onder druk van Rusland zal dat luik echter ten vroegste in januari 2016 in werking treden. Porosjenko sprak toen van een eerste stap richting EU-lidmaatschap.

Crisis

De totstandkoming van dat associatieverdrag had veel voeten in de aarde. De weigering van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj om het te ondertekenen leidde einde 2013 tot grote protesten. Intussen is in het oosten van het land een oorlog losgebarsten tussen pro-Russische separatisten en het reguliere leger van Oekraïne, die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost. Kiev, de Verenigde Staten en de EU beschuldigen Moskou ervan de separatisten te bewapenen.

Ondanks een staakt-het-vuren dat op 5 september werd overeengekomen, lijkt de strijd daar verder te gaan, al merkte Porosjenko op dat er voor het eerst in vele maanden de voorbije 24 uur geen gewonden of doden zijn gemeld. ‘Het staakt-het-vuren begint eindelijk te werken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content