Nabestaanden dienden de klacht tegen Rusland in in 2016. Zij stellen het land in de procedure aansprakelijk voor de raketaanval. Op 4 april liet het Europees Hof voor de Rechten van de Mens weten de klacht in behandeling te nemen.

Deze week schaarden Oekraïne en Canada zich achter de klacht. België doet niet mee. Van Engeland en Duitsland is dat nog onzeker. In mei liet het Nederlandse kabinet weten zich aan te sluiten bij de zaak bij het EHRM, die tot een schadevergoeding zou kunnen leiden.

De zaak staat los van de strafrechtelijke procedure die het Joint Investigation Team is gestart bij de rechtbank in Den Haag. Van de 298 inzittenden die bij de ramp om het leven kwamen, kwamen er 196 uit Nederland. Zes slachtoffers waren Belgen of hadden de dubbele Belgisch-Nederlandse nationaliteit.

Nabestaanden dienden de klacht tegen Rusland in in 2016. Zij stellen het land in de procedure aansprakelijk voor de raketaanval. Op 4 april liet het Europees Hof voor de Rechten van de Mens weten de klacht in behandeling te nemen. Deze week schaarden Oekraïne en Canada zich achter de klacht. België doet niet mee. Van Engeland en Duitsland is dat nog onzeker. In mei liet het Nederlandse kabinet weten zich aan te sluiten bij de zaak bij het EHRM, die tot een schadevergoeding zou kunnen leiden. De zaak staat los van de strafrechtelijke procedure die het Joint Investigation Team is gestart bij de rechtbank in Den Haag. Van de 298 inzittenden die bij de ramp om het leven kwamen, kwamen er 196 uit Nederland. Zes slachtoffers waren Belgen of hadden de dubbele Belgisch-Nederlandse nationaliteit.