Obama op laatste persconferentie: ‘Ik geloof dat mensen vaker goed zijn dan slecht’

Barack Obama © REUTERS

In zijn laatste persconferentie als VS-president heeft Barack Obama het belang van de adviseurs van een president in de verf gezet. “Dit is een baan met een zodanige impact dat je die niet alleen kan doen”. Obama zal zich publiekelijk blijven uiten “als fundamentele waarden in het gedrang zijn”.

“Een groot deel van de ideeën (van de nieuwe president Donald Trump) zullen gevormd worden door zijn adviseurs”, aldus Barack Obama. “Als president moet je in grote mate een beroep doen op een team. En als je alleen mensen hoort die het met je eens zijn, begin je fouten te maken”.

Donald Trump zei tijdens zijn toespraak op de Republikeinse Conventie: “Ik alleen kan het oplossen”.

De afscheidnemende president toonde zich “erg bezorgd” over het Palestijns-Israëlische conflict. Hij bleef weg van openlijke kritiek op diens opvolger en zijn kandidaat-ambassadeur die de nederzettingenpolitiek van Israël verdedigt. Maar, zei Obama, “het is een potentieel explosieve situatie. Ik ben bezorgd want volgens mij is de status quo onhoudbaar, gevaarlijk voor Israël, slecht voor de Palestijnen en de regio en slecht voor de veiligheid in de VS”. Obama had ook een waarschuwing voor Trump: “Let op met plotse unilaterale beslissingen in een explosieve omgeving”.

De president-elect beloofde tijdens zijn campagne Jeruzalem te zullen erkennen als hoofdstad van Israël en de ambassade daar in te richten, in plaats van in Tel Aviv. Een stap die door veel landen als een provocatie wordt beschouwd. Obama vreest dan ook dat het momentum voor een tweestatenoplossing voorbij dreigt te gaan.

‘Gerechtigheid geschied’

Obama benadrukte nogmaals het belang van constructieve relaties met Rusland, zowel voor de VS als voor de rest van de wereld. Hij kwam ook nog eens terug op de gratie die hij dinsdag verleende aan Wikileaks-klokkenluider Chelsea Manning, die een straf van 35 jaar feitelijk omgezet zag in zeven jaar. “De straf was disproportioneel tegenover andere klokkenluiders. Ik ben er zeker van dat gerechtigheid geschied is en dat de boodschap toch overgekomen is.”

De eerste zwarte Amerikaanse president, die het Witte Huis na twee ambtstermijnen verlaat, sluit niet uit dat hij zich in de toekomst nog publiekelijk zal uiten. Niet over “gewone” politieke kwesties, zoals hogere of lagere belastingen, maar wel “als de fundamentele waarden van de VS in het gedrang zijn”. Dat sloeg, preciseerde hij, onder meer op deportaties van sans-papiers die als kind naar de VS zijn gekomen, maar ook op openlijke of structurele discriminatie of maatregelen die de persvrijheid in het geding brengen.

Obama deed opvallend zijn best om journalisten van alle strekkingen vragen te laten stellen, waarbij het rechtse Fox News. Misschien was ook dat een impliciete kritiek op Trump, die vorige week een journalist van CNN de mond snoerde.

‘Ten gronde oké’

De slotvraag, gesteld door een journaliste van de Chicago Tribune, ging over zijn dochters, en hoe zij op de kiesoverwinning van Trump reageerden.

Ze waren, zei Obama, ontgoocheld, maar “ze kniesden niet”.

“Ze vertegenwoordigen een generatie die me echt optimistisch stemt. Ik heb privégesprekken gehad met journalisten die me zeggen: het lijkt alsof je oké bent (met de verkiezingsuitslag, red.), maar wat denk je echt? Ik antwoord dan: dit is wat ik echt denk. Ik geloof in dit land. Ik geloof in de Amerikanen. Ik geloof dat mensen vaker goed zijn dan slecht”.

“Dit is niet ‘no drama Obama’ die aan het woord is, dit is wat ik geloof. Het klopt dat ik privé vaker vloek dan in het openbaar. Soms ben ik kwaad en gefrustreerd, zoals iedereen, maar ten gronde denk ik dat we oké zullen zijn. We moeten er gewoon voor vechten, voor werken, het niet op zijn beloop laten”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content