Nu ook kopzorgen over geweld bij Democraten, na rel met Sanders-aanhangers

Bernie Sanders en Hillary Clinton bij de start van een debat © REUTERS
Rudi Rotthier

Nadat zowat 100 aanhangers van Bernie Sanders een partijbijeenkomst in Nevada verstoorden, is er nu ook vrees voor rellen bij de Democratische conventie in Philadelphia. De campagne van Sanders stelt dat zij ook het slachtoffer is van geweld.

Tot dusver was de vrees voor geweld vooral bij de Republikeinen voelbaar. Zij organiseren hun partijconventie in Cleveland, een overwegend zwarte en Democratische stad, waar de waarschijnlijke genomineerde Donald Trump ongetwijfeld onder protest van manifestanten zijn programma zal voorstellen. Trump leek in het verleden tijdens meetings zijn publiek op te jutten tegen betogers, en enkele keren probeerden betogers zijn meetings te verhinderen – dat lukte één keer, in Chicago. Nu Trump een solide meerderheid lijkt te bereiken, en er geen betwiste conventie komt, is de spanning bij de Republikeinen iets verminderd.

De afgelopen dagen zijn de Democraten hun voormalige eensgezindheid kwijt. Op een conventie van de Democraten in de staat Nevada hebben een 100-tal Sanders-supporters amok gemaakt. Ze gooiden met stoelen, en de voorzitter van de partij in de staat, Roberta Lange, ontving naderhand doodsbedreigingen, zoals: “je moet opgehangen worden in een publieke executie”, of, “bereid je voor op de hel, telefoonoproepen zullen niet aflaten”. “Je hebt wellicht gegarandeerd dat er brand zal zijn in Philadelphia”, aldus een boodschap, “Ik ben zelf geen Sanders psycho”, gaat de anonieme bedreiger verder, suggererend dat er andere zijn.

In Philadelphia gaat eind juli de Democratische partijconventie door.

Lange kreeg plusminus 1.000 boze telefoontjes, en 3 boze sms-jes per minuut, in een telling van The New York Times.

Bredere frustratie

De betwisting in Las Vegas, Nevada, had te maken met de ongelofelijk ingewikkelde manier waarop in de staat delegates worden toegekend. Hillary Clinton won in de staat, maar bij de uiteindelijke toekenning van delegates, vond de Sanders-aanhang, leek zij meer te krijgen dan haar deel en werden een aantal delegates van Bernie Sanders op voor zijn aanhangers onbetamelijke manier geweerd.

Toen de voorzitter de zitting met de slag van haar voorzittershamer had gesloten en de zaal had laten ontruimen, waren er rellen met Sanders-aanhangers die weigerden op te stappen.

Dit alles steunt op bredere frustratie, waarbij nog voor Sanders goed en wel campagne begon te voeren, een grote meerderheid van de superdelegates, de partijbonzen, kamp gekozen had voor Hillary – zodat hij vertrok met een achterstand van ongeveer 400 delegates. Hij heeft in heel veel staten gewonnen, maar zijn achterstand op Clinton, die in meer en in grotere staten won, en uiteindelijk ook meer kiezers achter zich kreeg, is onoverbrugbaar. Zij won tot dusver in 24 staten, hij in 19.

De Sanders-supporters, vaak nieuwe, jonge kiezers, vaak eerder onafhankelijk dan partij-aanhangig, vinden dat het partijapparaat de boel beduvelt.

‘Meer welkom maken’

Dat was ook de beschuldiging in Nevada – dat Lange en het partijapparaat op slinkse wijze Clinton aan extra delegates hielpen, en veel te weinig rekening houden met mensen van buiten de partij, die op de kandidaten stemmen – dat de partij “corrupt is” ten voordele van Clinton.

De nationale partijvoorzitter Debbie Wasserman noemde de rellen “zorgwekkend”, en vroeg dat iedereen ze zou veroordelen.

Harry Reid, de hoogste Democraat in de Senaat, zei dat Sanders geconfronteerd werd met “een proeve van leiderschap”. Dit was, zei Reid, “een risico voor de eenheid binnen de partij”.

Een woordvoerder, Michael Briggs, zei aan de New York Times, dat Sanders de bedreigingen of het geweld niet goedkeurt, maar dat de partij zijn aanhangers “meer welkom” zou moeten heten.

In een mededeling maant Sanders de partij aan te begrijpen dat de politieke wereld verandert en dat miljoenen Amerikanen woedend zijn over de politiek en de economie van het establishment. “De Democratische partij heeft een keuze. Het kan deuren openen en mensen verwelkomen die bereid zijn te kampen voor echte economische en sociale verandering… Of de partij kan de status quo verkiezen, blijven steunen op grote geldbijdragen voor de campagne en een partij blijven met gelimiteerde deelname en gelimiteerde energie”.

Het is nonsens, aldus de mededeling, dat de Sandersaanhang naar geweld neigt. Er was ook geweld tegen de Sanderscampagne, het hoofdkwartier in Nevada werd beschoten, er werd ingebroken in de woonvertrekken van de campagneleden.

En de Sandersaanhang had legitieme bezwaren tegen de procedure tijdens de partijsessie, waarnaar de voorzitter geen oren had.

De grotere vraag, temidden van groeiend wantrouwen, is of de Sandersaanhangers in november zullen stemmen voor Clinton. Er zijn aanduidingen dat dit niet automatisch zal gebeuren.

Vorige week bleek uit een exitpoll in West Virginia dat 39 procent van de Sanderskiezers in die staat zinnens is om naar Donald Trump te switchen.

Partner Content