Nog meer zorgen voor May: nu ook breuk binnen Conservatieve partij

Anna Soubry © Belga Image

Drie parlementsleden van de Britse Conservatieven stappen uit de partij en vervoegen The Independent Group, de beweging die begin deze week werd opgericht door zeven parlementsleden die oppositiepartij Labour verlieten.

In het Lagerhuis is na de middag het wekelijkse vragenuurtje aan de premier van start gegaan. De elf leden van The Independent Group zitten samen op de oppositiebanken.

Ex-minister

Van de drie Tories die de handdoek in de ring gooien is Anna Soubry de bekendste. Soubry was minister in de regering van David Cameron en verzet zich al langer tegen het brexit-beleid van huidig premier Theresa May. Ze was ook een uitgesproken voorstander van het remain-kamp tijdens het referendum in 2016.

Soubry werkte deze legislatuur in het parlement samen met Labour-belofte Chuka Umunna in een pro-Europese groep. Laat Umunna nu net één van de zeven Labour-parlementsleden zijn die begin deze week The Independent Group uit de grond stampten.

De andere twee Conservatieve dissidenten zijn Sarah Wollaston – de voorzitster van de commissie Volksgezondheid en een eerder eurosceptisch parlementslid dat zich om pragmatische redenen tegen de brexit verzet – en Heidi Allen.

Zij liet eerder al vallen dat ze de Tories de rug zou toekeren als de partij te veel naar de pijpen van harde brexiteers als Jacob Rees-Mogg zou dansen. Volgens Soubry, Wollaston en Allen is net dat nu gebeurd.

De Conservatieve partij is zozeer naar rechts gekeerd dat ze zelfs beleidsvoorstellen van de extreem anti-Europese partij Ukip begint over te nemen, zeggen ze. Er zijn ook geen pogingen geweest om een consensus op te bouwen rond brexit, wat het beleid de stempel van ‘desastreus’ oplevert.

Onafhankelijken

Het drietal zal nu The Independent Group vervoegen. Die werd maandag opgericht door zeven Labour-dissidenten, van wie Luciana Berger en Chuka Umunna de bekendste zijn. Ook zij keerden zich tegen het brexitbeleid van de partijtop, maar ook de beschuldigingen van antisemitisme en de ‘halfslachtige aanpak’ van leider Jeremy Corbyn speelden mee. Luciana Berger is een joodse.

The Independent Group krijgt voorlopig nog niet de stempel van een nieuwe partij. De betrokkenen willen als onafhankelijke zetelen in het Britse Lagerhuis. ‘We willen verder constructief blijven werken in het belang van onze kiezers’, benadrukken de drie ex-Conservatieve leden.

Hoog tijd

Het vertrek van Soubry en co kan Theresa May zuur opbreken. Haar partij heeft nu al geen meerderheid in het parlement en moet rekenen op de tien DUP-stemmen. Die nipte meerderheid wordt nu nog krapper, terwijl de premier binnen dit en enkele weken een echtscheidingsakkoord met de EU door het parlement moet krijgen om een brexit zonder deal te vermijden.

Theresa May liet via Twitter al weten ’triest’ te zijn over de beslissing van haar partijgenoten. ‘Dit zijn mensen die zich jarenlang hebben ingezet voor onze partij, en ik bedank hen daarvoor’, zegt ze. Maar de brexit blijft wel de juiste beslissing, maakt May zich sterk. ‘Door onze belofte na te komen en de beslissing van het Britse volk in realiteit om te zetten, doen we wat juist is voor het land. Zo kunnen we samen verder gaan richting een betere toekomst.’

Ze verdedigt ook haar bilan als partijleider. ‘Ik ben vastberaden dat de Conservatieve partij onder mijn leiderschap altijd de fatsoenlijke, redelijke en patriottische politiek zal voeren die de mensen in dit land verdienen.’

Backstop

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt is ‘een simpele maar bindende aanpassing’ aan de backstop (het vangnet om nieuwe grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden na de brexit) de ‘enige manier’ om een Britse exit zonder akkoord met de EU te vermijden.

Vooral het feit dat de Britten dan in de douaneunie moeten blijven met de EU tot er een alternatieve oplossing is, en ze daar niet unilateraal uit kunnen stappen, is voor de groep harde brexiteers onaanvaardbaar.

De Britten verlaten de Europese Unie normaal gezien op 29 maart. De laatste weken klinkt de roep om die datum uit te stellen steeds luider, maar premier May en haar regering willen daar voorlopig niet van weten. ‘Die deadline is wettelijk bindend’, zei Hunt woensdag. ‘Uitstel zou niets oplossen.’

Bovendien gelooft Hunt nog in een ordelijke terugtrekking mét echtscheidingsakkoord. Volgens de buitenlandminister is de oplossing ‘simpel, maar wel belangrijk’: de Britten willen niet eindeloos vastzitten in een douane-unie met de EU. ‘Als we die aanpassing kunnen doorvoeren, hebben we er vertrouwen in dat we het akkoord door het parlement zullen krijgen.’

Theresa May en haar ministers zoeken intussen koortsachtig verder naar een compromis met Brussel, maar daar wil niemand de onderhandelingen voor het echtscheidingsakkoord heropenen en de backstop laten vallen. Volgende week woensdag moet de eerste minister opnieuw naar het Lagerhuis. Heeft ze dan geen nieuw akkoord met de Europese Unie, dan mogen de parlementsleden opnieuw stemmen over hoe het nu verder moet.

Lees ook: Waarom wil de Europese Unie niet toegeven aan Brits premier May? ‘Dit gaat om mensenlevens’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content