Nieuwe Snowden-documenten onthullen ‘zwart budget’ VS-spionnen

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De VS heeft sinds 9/11 een ‘spionage-imperium’ van 52,6 miljard dollar per jaar gebouwd, maar dat is nog steeds vaak zieende blind. Dat blijkt uit nieuwe documenten van klokkenluider Edward Snowden.

De nieuwe onthullingen van de voormalige NSA-medewerker zijn gepubliceerd door de Amerikaanse krant The Washington Post. Die baseert zich op een 178 pagina’s lang document dat ze van Snowden gekregen heeft over het ‘zwarte budget’, de geheime middelen die de Amerikaanse overheid vrijmaakt voor haar inlichtingendiensten.

Die middelen zijn sinds 9/11 verdubbeld, tot een bedrag van 52,6 miljard dollar (39.7 miljard euro). De CIA soupeert daarvan het grootste deel op (14,7 miljard dollar), gevolgd door de NSA (10,3 miljard).

Alles bij elkaar stellen de zestien inlichtingendiensten die mee-eten van de geheime pot 107.000 mensen tewerk. Bovenop dat zwarte budget komt nog eens 23 miljard dollar voor de Amerikaanse militaire inlichtingendiensten, schrijft de Washington Post.

Paramilitaire strijdmacht

Opvallend is dat de CIA na 9/11 de status herwonnen heeft die ze na de Koude Oorlog verloren was. De CIA beschikt nu over miljarden dollars en duizenden mensen meer. Ze heeft zichzelf omgeturnd ‘van een spionagedienst in de problemen tot een paramilitaire strijdmacht’.

De extra middelen heeft de CIA besteed aan het opleiden van duizenden nieuwe agenten, geheime gevangenissen en ondervragingsprogramma’s, het inzetten van drones en het uitbreiden van haar eigen infrastructuur.

Hoeveel drones de CIA heeft en hoe die precies ingezet worden, is volgens de Washington Post niet duidelijk uit de gelekte documenten. Wel zitten de drones in een post van 2,6 miljard dollar voor ‘clandestiene actieprogramma’s’, die ook betalingen aan militie in Afghanistan en Afrika omvat, en pogingen om het nucleaire programma van Iran te saboteren.

Elektronische spionnen

Snowdens ex-werkgever, de NSA (kort voor ‘National Security Agency’), kwam sinds de eerste onthullingen van de klokkenluider vooral in het nieuws met binnenlandse afluisterpraktijken. Uit het nu gelekte document blijkt dat de elektronische spionnen zich ook nog steeds volop bezighouden met andere landen.

Zo is Noord-Korea helemaal omringd door elektronische sensoren. In Iran hebben nieuwe surveillance-technieken de VS in staat gesteld om nucleaire sites te vinden die onzichtbaar zijn op satellietbeelden. In Syrië is de VS al sinds het begin van de burgeroorlog in staat om gesprekken tussen officieren in het leger van president Bashar Al-Assad af te luisteren.

Blinde vlekken

Ondanks die massief gestegen middelen, hebben de Amerikaanse inlichtingendienst ook nog heel wat blinde vlekken. Over de Libanese Hezbollah-militie, die ook een bondgenoot is van de Syrische president Bashar Al-Assad, weten ze naar eigen zeggen zeer weinig.

Ook over de veiligheid van het Pakistaanse kernarsenaal, de capaciteiten van China’s nieuwe gevechtsvliegtuigen, hoe Rusland zou reageren op interne instabiliteit, de Noord-Koreaanse kern- en raketprogramma’s en de intenties van Kim Jong-un, de dictator van dat land, tasten ze in het duister, zeggen ze in het Snowden-document.

Daarnaast blijft binnenlandse terreur een groot probleem. De Amerikaanse inlichtingendiensten weten hoegenaamd niet hoe ze mensen moeten opsporen die geradicaliseerd geraken. Zoals de bloedige dubbele aanslag op de marathon van Boston in april aantoonde, kan dat zware gevolgen hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content