Nieuw-Zeelandse autoriteiten proberen al jaren dader aanval Auckland uit te zetten

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern reageert op de aanval in een winkelcentrum afgelopen vrijdag © Reuters

De Nieuw-Zeelandse regering probeerde jarenlang de man uit te zetten die verantwoordelijk was voor een terreuraanslag in een supermarkt eerder deze week. Dat raakte zondag bekend.

Vrijdag viel de 32-jarige Ahamed Aathill Mohamed Samsudeen zeven mensen aan in een supermarkt in Auckland. Hij werd doodgeschoten door undercoveragenten die hem sinds juli non-stop volgden.

Een rechterlijk bevel dat de publicatie van de naam van de man en zijn immigratiestatus verhinderde, werden zondag opgeheven. Premier Jacinda Ardern zei in een verklaring dat Immigration New Zealand (INZ) sinds 2018 probeert de Sri Lankaanse staatsburger uit te zetten.

Vluchtelingenstatus

Samsudeen kwam in 2011 naar Nieuw-Zeeland met een studentenvisum en deed een aanvraag voor een vluchtelingenstatus, zei Ardern. Dat werd afgewezen, maar die beslissing werd in hoger beroep vernietigd en in december 2013 kreeg de man effectief de vluchtelingenstatus.

In 2016 kwam hij onder de aandacht van de politie en werd het INZ ‘op de hoogte gebracht van informatie die hen deed geloven dat de vluchtelingenstatus van het individu op frauduleuze wijze was verkregen’, zei Ardern.

Zijn vluchtelingenstatus werd in 2019 ingetrokken, maar hij ging in beroep tegen zijn uitzetting. De immigratiediensten onderzochten vervolgens of ze de man konden aanhouden terwijl zijn hoger beroep werd behandeld.

‘Frustrerend’

‘Het was ongelooflijk teleurstellend en frustrerend toen juridisch advies terugkwam om te zeggen dat dit geen optie was’, zei Ardern.

De man werd waarschijnlijk als een ‘beschermd persoon’ beschouwd vanwege de status van het land van waaruit hij was gereisd, en de waarschijnlijke behandeling bij terugkeer. Beschermde personen kunnen niet uit Nieuw-Zeeland worden uitgezet.

Drie van de gewonden bij de aanval van vrijdag lagen zondag nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Partner Content