Newsweek: 'Trump schond handelsembargo tegen Cuba'

30/09/16 om 10:59 - Bijgewerkt om 10:58

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump heeft in de jaren negentig het toenmalige handelsembargo tegen Cuba geschonden. Dat meldt Newsweek. Volgens het weekblad gaven zijn medewerkers er 68.000 dollar uit.

Newsweek: 'Trump schond handelsembargo tegen Cuba'

Donald Trump © REUTERS

The Donald stuurde in 1998 een delegatie naar Cuba om te verkennen of er kansen lagen om zaken te doen op het communistische eiland, mocht het embargo worden versoepeld of opgeheven. Dat zegt een bron die in het verleden voor één van Trumps bedrijven werkte.

Het geld voor de reis - minimaal 68.000 dollar - liep via een consultancybedrijf. Na afloop van de reis werd het opgegeven met een constructie via Trump Hotels & Casino Resorts en een buitenlandse liefdadigheidsinstelling. Dat was één van de weinige geaccepteerde uitzonderingen om geld te mogen uitgeven in Cuba.

Trumps campagnemanager Kellyanne Conway ontkent de onthullingen van Newsweek niet. 'Ik denk dat ze hebben betaald. Voor zover ik het kan opmaken uit het verhaal, hebben ze geld uitgegeven in 1998.'

'De vraag is: heeft hij geld in Cuba uitgegeven?' gaat Conway verder. 'Trump is heel kritisch over Cuba, over Castro en hij heeft over de sancties tegen Cuba ook gesproken tijdens deze campagne. Heeft hij in 1998 geïnvesteerd in een hotel in Cuba? Nee.'

De onthulling is explosief. Veel Cubanen in de Verenigde Staten zijn fel anti-Castro en stemmen doorgaans voor de Repubikeinen. Kort voor de nominatie sprak Trump nog in Miami met Cubanen over de situatie op het eiland. Hij verzekerde hen ervan dat hij daar geen cent zal uitgeven zolang 'een Castro' president is, verwijzend naar de huidige leider Raúl Castro, de broer van Fidel. De VS stelde het handelsembargo in 1962 in als reactie op de goede relaties tussen Cuba en de toenmalige Sovjet-Unie. (JVL)

Onze partners