Nederlands premier Rutte wil niet (opnieuw) regeren met PVV van Wilders

Mark Rutte © Belga Image

De kans dat de Nederlandse liberale partij VVD van premier Mark Rutte gaat regeren met de rechtspopulistische PVV van de omstreden Geert Wilders is nul.

De kans dat de Nederlandse liberale partij VVD van premier Mark Rutte gaat regeren met de rechtspopulistische PVV van de omstreden Geert Wilders is nul. Dat heeft premier Rutte zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Rutte’s vorige regering rekende daarentegen nog op de gedoogsteun van de PVV.

Rutte heeft eerder ook al gezegd dat de kans heel klein was, maar ook dat hij in principe geen partijen uitsluit. ‘Dat gaat niet gebeuren’, zei hij zondag, ‘de kans is niet 0,1, de kans is nul.’ De ‘minder Marokkanen’-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders en ook diens zware kritiek op de rechterlijke macht na zijn veroordeling voor die uitlatingen, zijn voor Rutte redenen dat hij ‘niet met hem wil werken’.

Geert Wilders
Geert Wilders© belga

Rutte houdt tegelijkertijd vol dat het uitsluiten van partijen iets is ‘wat de VVD niet doet’ omdat de partij de kiezers dan zou zeggen dat ze hen niet serieus nemen. Rutte poneert in die logica dat hij ‘puur vanuit de inhoud’ niet wil samenwerken met de PVV, maar juist wel met de PVV-kiezers in gesprek wil gaan.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD zei in december al wel dat de kans dat de liberalen gaan regeren met de PVV ‘inhoudelijk nul’ is.

‘Arrogantie van de macht’

PVV-leider Geert Wilders reageerde zondag met een korte tweet: ‘De arrogantie van de macht. Corrigeer Rutte. Op 15 maart’. Wilders heeft vorig jaar zelf gezegd dat hij niet met de VVD wil regeren zolang Rutte daar nog aan het roer staat.

Onze noorderburen trekken half maart naar het stemlokaal voor de parlementsverkiezingen. De VVD regeert nu in coalitie met de sociaaldemocratische PVDA, maar de peilingen zien er niet bepaald rooskleurig uit voor de regeringspartijen. VVD en vooral PVDA zouden fors verliezen en de PVV zou groter worden dan de VVD. Althans volgens de peilingen.

Van 2010 tot in 2012 rekende premier Rutte wel op de steun van de PVV voor zijn minderheidskabinet met CDA. Volgens Rutte heeft Wilders toen uit partijbelang de steun opgezegd en Nederland midden in de crisis met nieuwe verkiezingen opgezadeld.

Partner Content