In de tv-uitzending Pauw gaf Al-Jaberi uitleg over de context van zijn actie.

"De zwarte gemeenschap" zo zei hij, "is al decennialang bezig het voor elkaar te krijgen dat het slavernijverleden erkend wordt in Nederland. We zien dat dat tot op de dag van vandaag niet gebeurt. En de duidelijkste signalen daarvan zijn wellicht het feit dat het koningshuis, het staatshoofd, jaarlijks in een gouden koets rondrijdt, met goud uit de derde wereld, gestolen, waar ook afbeeldingen op staan van slaven. Dus niet alleen erkennen ze dat slavernijverleden niet, ze paraderen er zelfs trots mee door de straten van Nederland. En daarom was het relevant op die demonstratie."

De koninklijke koets met slavenafbeeldingen is al langer een voorwerp van discussie in Nederland.

500 euro

De politie had hem op 16 november tijdens de demonstratie in Amsterdam tegen Zwarte Piet hardhandig aangehouden. Het openbaar ministerie had hem naderhand aangeboden een boete van 500 euro te betalen, wat hij weigerde omdat het een schuldbekentenis zou inhouden.

Hij moet nu op 27 mei voor de rechter verschijnen. Hij wordt volgens een woordvoerder van de rechtbank verdacht van het opzettelijk beledigen van de koning en van de koningin.

De advocaat van Al-Jaberi, Willem Jebbink, zegt in De Volkskrant en De Telegraaf dat hij het koningspaar, Willem-Alexander en Máxima, zal oproepen als getuigen. „De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dat is vervelend voor Willem-Alexander en Máxima, maar het gaat veel te ver om te denken dat zij zich daardoor in hun eer aangetast voelen. We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen ondersteunen."

Majesteitsschennis

Op het beledigen van de koning staat in Nederland in het kader van een wet op majesteitsschennis maximaal vijf jaar gevangenisstraf. Voor het beledigen van de gemalin van de koning, de koningin, ligt de maximale straf blijkbaar een jaar lager.

Sinds het nieuws over de rechtsgang bekend werd, regende het sympathiebetuigingen voor de beschuldigde, vragen juristen zich af of 'fuck' tegenwoordig nog wel een belediging inhoudt, en wordt her en der geroepen om de afschaffing van de wet op majesteitsschennis.

Gevangenisstraf is in dit geval niet waarschijnlijk maar de beschuldigde kan wel zwaar beboet worden.

(RR)

In de tv-uitzending Pauw gaf Al-Jaberi uitleg over de context van zijn actie."De zwarte gemeenschap" zo zei hij, "is al decennialang bezig het voor elkaar te krijgen dat het slavernijverleden erkend wordt in Nederland. We zien dat dat tot op de dag van vandaag niet gebeurt. En de duidelijkste signalen daarvan zijn wellicht het feit dat het koningshuis, het staatshoofd, jaarlijks in een gouden koets rondrijdt, met goud uit de derde wereld, gestolen, waar ook afbeeldingen op staan van slaven. Dus niet alleen erkennen ze dat slavernijverleden niet, ze paraderen er zelfs trots mee door de straten van Nederland. En daarom was het relevant op die demonstratie."De koninklijke koets met slavenafbeeldingen is al langer een voorwerp van discussie in Nederland.De politie had hem op 16 november tijdens de demonstratie in Amsterdam tegen Zwarte Piet hardhandig aangehouden. Het openbaar ministerie had hem naderhand aangeboden een boete van 500 euro te betalen, wat hij weigerde omdat het een schuldbekentenis zou inhouden.Hij moet nu op 27 mei voor de rechter verschijnen. Hij wordt volgens een woordvoerder van de rechtbank verdacht van het opzettelijk beledigen van de koning en van de koningin. De advocaat van Al-Jaberi, Willem Jebbink, zegt in De Volkskrant en De Telegraaf dat hij het koningspaar, Willem-Alexander en Máxima, zal oproepen als getuigen. „De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dat is vervelend voor Willem-Alexander en Máxima, maar het gaat veel te ver om te denken dat zij zich daardoor in hun eer aangetast voelen. We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen ondersteunen."Op het beledigen van de koning staat in Nederland in het kader van een wet op majesteitsschennis maximaal vijf jaar gevangenisstraf. Voor het beledigen van de gemalin van de koning, de koningin, ligt de maximale straf blijkbaar een jaar lager.Sinds het nieuws over de rechtsgang bekend werd, regende het sympathiebetuigingen voor de beschuldigde, vragen juristen zich af of 'fuck' tegenwoordig nog wel een belediging inhoudt, en wordt her en der geroepen om de afschaffing van de wet op majesteitsschennis.Gevangenisstraf is in dit geval niet waarschijnlijk maar de beschuldigde kan wel zwaar beboet worden.(RR)