De Israëlische en Palestijnse delegaties die deelnemen aan de vredesgesprekken, dineerden op uitnodiging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Het diner markeert de herneming van de vredesgesprekken nadat Israël ermee akkoord ging om Palestijnse gevangenen vrij te laten en geen nieuwe bouwprojecten toe te laten in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

'Positieve sfeer'

Voor Israël waren minister van Justitie Tzipi Livni en onderhandelaar Yitzhak Molcho aanwezig, terwijl de Palestijnen vertegenwoordigd werden door hoofdonderhandelaar Saeb Erakat en Mohammad Shtayyeh, lid van het centraal comité van Fatah.

Voorts zaten aan tafel: John Kerry, de Amerikaanse hoofdafgevaardigde voor de gesprekken Martin Indyk, diens rechterhand Frank Lowenstein, Witte Huiscoördinator voor het Midden-Oosten Philip Gordon en adviseur Jonathan Schwartz.

"De sfeer was positief", aldus Livni na het diner. "Alle onderwerpen liggen op tafel, maar we hebben besloten om niet aan de buitenwereld te vertellen wat er besproken is", voegt ze nog toe.
Ze verklaarde nog dat de gesprekken niet zijn hernomen omdat "de Verenigde Staten eisten dat dit gebeurde, maar omdat de onderhandelingen belangrijk zijn voor beide partijen".

Ze erkende bovendien dat er binnen de Israëlische regering veel onenigheid is over de Palestijnse kwestie. "Er zijn ministers die niet willen dat het tot een akkoord komt, anderen hebben er geen mening over en nog anderen willen dat er een einde komt aan het conflict", legt ze uit. Zo verzet de Likoed-partij van premier Benjamin Netanyahu zich tegen de oprichting van een Palestijnse staat. De centrumrechtse partij Yesh Atid vindt dan weer dat de vredesonderhandelingen niet prioritair zijn.

'Speciaal moment'

John Kerry noemde de heropstart van de onderhandelingen een 'zeer, zeer speciaal' moment. Hij bracht de afgelopen vijf maanden zes officiële bezoeken aan de regio.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zullen de onderhandelingen minstens negen maanden duren. Er wordt bovendien geen deadline vastgelegd.

De Israëlische en Palestijnse delegaties die deelnemen aan de vredesgesprekken, dineerden op uitnodiging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.Het diner markeert de herneming van de vredesgesprekken nadat Israël ermee akkoord ging om Palestijnse gevangenen vrij te laten en geen nieuwe bouwprojecten toe te laten in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.'Positieve sfeer'Voor Israël waren minister van Justitie Tzipi Livni en onderhandelaar Yitzhak Molcho aanwezig, terwijl de Palestijnen vertegenwoordigd werden door hoofdonderhandelaar Saeb Erakat en Mohammad Shtayyeh, lid van het centraal comité van Fatah. Voorts zaten aan tafel: John Kerry, de Amerikaanse hoofdafgevaardigde voor de gesprekken Martin Indyk, diens rechterhand Frank Lowenstein, Witte Huiscoördinator voor het Midden-Oosten Philip Gordon en adviseur Jonathan Schwartz. "De sfeer was positief", aldus Livni na het diner. "Alle onderwerpen liggen op tafel, maar we hebben besloten om niet aan de buitenwereld te vertellen wat er besproken is", voegt ze nog toe. Ze verklaarde nog dat de gesprekken niet zijn hernomen omdat "de Verenigde Staten eisten dat dit gebeurde, maar omdat de onderhandelingen belangrijk zijn voor beide partijen". Ze erkende bovendien dat er binnen de Israëlische regering veel onenigheid is over de Palestijnse kwestie. "Er zijn ministers die niet willen dat het tot een akkoord komt, anderen hebben er geen mening over en nog anderen willen dat er een einde komt aan het conflict", legt ze uit. Zo verzet de Likoed-partij van premier Benjamin Netanyahu zich tegen de oprichting van een Palestijnse staat. De centrumrechtse partij Yesh Atid vindt dan weer dat de vredesonderhandelingen niet prioritair zijn. 'Speciaal moment'John Kerry noemde de heropstart van de onderhandelingen een 'zeer, zeer speciaal' moment. Hij bracht de afgelopen vijf maanden zes officiële bezoeken aan de regio.Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zullen de onderhandelingen minstens negen maanden duren. Er wordt bovendien geen deadline vastgelegd.