In Egypte zijn de stembureaus gesloten na de eerste ronde van de eerste vrije verkiezingen in de geschiedenis van het land. Zowat de helft van de ongeveer 50 miljoen stemgerechtigden zou zijn opgedaagd.

Eerste resultaten

Volgens de Moslimbroederschap ligt zijn kandidaat aan de leiding. De partij meldt ook dat 90 procent van de stemmen ondertussen geteld is. Volgens de grootste politieke partij van Egypte leidt Mohammed Morsi, gevolgd door Ahmed Shafik, de laatste premier onder de afgezette president Hosni Moebarak.

De Moslimbroederschap zegt dat de tweede ronde beslecht zal worden tussen Shafik en Morsi. Dat meldt het persagentschap AFP. De staatsmedia zijn echter nog niet zeker van het duel. Zij melden een nek-aan-nekrace tussen Morsi, de onafhankelijke islamist Abdel Moneim Aboel Foetoeh en de linkse activist Hamdien Sabbahi.

Eerste vrije verkiezingen

Waarnemers meldden weinig onregelmatigheden tijdens de stemronde. Voormalig VS-congreslid Jane Harman zei dat ze onder de indruk was van het verloop van de verkiezingen. "Wat ik hier de laatste vijf dagen gezien heb, is een eer voor het Egyptische volk", meldde ze aan BBC. "Het hele land is bezig met deze verkiezingen", vertelde een Egyptenaar aan de zender Al Jazeera. "Al deze passie garandeert dat we een goede president zullen hebben."

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton feliciteerde Egypte met wat zij 'historische presidentsverkiezingen' noemde. Ze verklaarde dat de VS bereid zijn samen te werken met de democratisch verkozen Egyptische regering.

Tijdens de eerste ronde waren er twaalf kandidaten. Als geen van hen een absolute meerderheid behaalt, maken de twee met de meeste stemmen op 16 en 17 juni onder mekaar uit wie de opvolger wordt van Moebarak. (AFP/Belga/GM)

In Egypte zijn de stembureaus gesloten na de eerste ronde van de eerste vrije verkiezingen in de geschiedenis van het land. Zowat de helft van de ongeveer 50 miljoen stemgerechtigden zou zijn opgedaagd. Eerste resultaten Volgens de Moslimbroederschap ligt zijn kandidaat aan de leiding. De partij meldt ook dat 90 procent van de stemmen ondertussen geteld is. Volgens de grootste politieke partij van Egypte leidt Mohammed Morsi, gevolgd door Ahmed Shafik, de laatste premier onder de afgezette president Hosni Moebarak. De Moslimbroederschap zegt dat de tweede ronde beslecht zal worden tussen Shafik en Morsi. Dat meldt het persagentschap AFP. De staatsmedia zijn echter nog niet zeker van het duel. Zij melden een nek-aan-nekrace tussen Morsi, de onafhankelijke islamist Abdel Moneim Aboel Foetoeh en de linkse activist Hamdien Sabbahi. Eerste vrije verkiezingen Waarnemers meldden weinig onregelmatigheden tijdens de stemronde. Voormalig VS-congreslid Jane Harman zei dat ze onder de indruk was van het verloop van de verkiezingen. "Wat ik hier de laatste vijf dagen gezien heb, is een eer voor het Egyptische volk", meldde ze aan BBC. "Het hele land is bezig met deze verkiezingen", vertelde een Egyptenaar aan de zender Al Jazeera. "Al deze passie garandeert dat we een goede president zullen hebben." Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton feliciteerde Egypte met wat zij 'historische presidentsverkiezingen' noemde. Ze verklaarde dat de VS bereid zijn samen te werken met de democratisch verkozen Egyptische regering. Tijdens de eerste ronde waren er twaalf kandidaten. Als geen van hen een absolute meerderheid behaalt, maken de twee met de meeste stemmen op 16 en 17 juni onder mekaar uit wie de opvolger wordt van Moebarak. (AFP/Belga/GM)