Modi roept op om India ‘vooruit te laten gaan’ op 75e verjaardag onafhankelijkheid

Narendra Modi, premier van India. © Belga Image

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de onafhankelijkheid van India heeft premier Narendra Modi de patriottische gevoelens aangezwengeld. Hij riep op om India ‘vooruit te laten gaan’ op het pad richting een geavanceerd industrieel land.

Modi riep alle Indiërs op om zich te ontdoen van ‘alles wat ook maar enigszins verband houdt met kolonialisme in of om ons heen’. ‘Een autonoom India is de verantwoordelijkheid van elke burger en elke regering. Het is geen gouvernementele agenda of programma, maar een massabeweging in een maatschappij die we vooruit moeten laten gaan. We moeten samenwerken in de richting van een geavanceerde industriële natie’, voegde de premier eraan toe.

In 1947 werd een onafhankelijkheidsverklaring opgesteld, waarbij een officiële verdeling gemaakt werd tussen Pakistan en India. Moslims trokken naar Pakistan, hindoes en sikhs trokken naar seculier India. De massale volksverhuizing, waarbij tien tot twaalf miljoen mensen naar de andere kant van het land trokken, ging gepaard met veel onderling geweld. Daarbij kwamen ongeveer een miljoen mensen om het leven.

Partner Content