De Republikeinse koploper Donald Trump heeft al enkele keren aangekondigd dat hij "weldra" openheid zal geven over zijn belastingen. Het is gecompliceerd bij hem, gaf hij aan, hij heeft meerdere bedrijven. Hij voegde ook toe dat hij, "zoals iedereen", probeert zo weinig mogelijk te betalen.

In een gesprek met Fox News gaf Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat in 2012, nu aan dat "eerlijk gezegd, ik denk dat we reden hebben om te geloven dat er een bom zit in Donald Trumps belastingen".

Romney gaf geen concrete elementen. Misschien, aldus Romney, betaalt hij onwaarschijnlijk weinig of helemaal geen belastingen, misschien is hij veel minder rijk dan hij beweert, of misschien geeft hij veel minder aan liefdadigheid dan hij claimt.

"Donald Trump heeft gezegd dat hij de beste in het land is voor gehandicapte oudstrijders of gehandicapten in het algemeen. Als zijn belastingaangiften bewijzen dat hij geen bijdragen heeft geleverd voor oudstrijders of gehandicapten zou dat een hele zaak zijn. Ik zeg niet dat het zo is".

Romney zegt dat zijn wantrouwen is gewekt door het feit dat Trump telkens de vraag naar zijn belastingen ontwijkt, of het antwoord op de lange baan schuift. "Ik vraag niet naar zijn belastingen voor dit jaar". Maar zijn belastingen voor voorgaande jaren moeten toch makkelijk terug te vinden zijn, aldus Romney. "Die belastingaangiften zijn al ingediend".

Van Romney wordt gezegd dat hij op het punt staat om presidentskandidaat Marco Rubio te ondersteunen. Maar ook van Rubio of Ted Cruz verwacht hij belastinginformatie, zei hij aan Fox News, ook zij hebben die informatie nog niet vrijgegeven.

Begin 2012 zette de presidentscampagne van Obama Mitt Romney onder druk om klaarheid te scheppen over zijn belastingen. Toen bleek dat Romney minder dan gemiddeld belast werd. "Vandaar dat ik op dit punt extra gevoelig ben".

'Ik betaal veel, de overheid verspilt veel'

Na afloop van de tussenkomst van Romney zegde een Trumpwoordvoerder aan CNN dat de gewezen presidentskandidaat namens het partij-establishment de campagne van Trump probeert te ondermijnen.

De kandidaat zelf, ook op CNN, leek vervolgens zijn standpunt terzake te herzien. Hij zal "de komende maanden" bepalen of hij uitsluitsel zal geven over zijn aangiftes en betaalde belastingen.

"Maar er zit geen bom, behalve dat ik veel belastingen betaal en dat de overheid het geld verspilt".

Trump, die de kandidatuur van Romney in 2012 ondersteunde, noemde hem nu "oud nieuws".

De Republikeinse koploper Donald Trump heeft al enkele keren aangekondigd dat hij "weldra" openheid zal geven over zijn belastingen. Het is gecompliceerd bij hem, gaf hij aan, hij heeft meerdere bedrijven. Hij voegde ook toe dat hij, "zoals iedereen", probeert zo weinig mogelijk te betalen.In een gesprek met Fox News gaf Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat in 2012, nu aan dat "eerlijk gezegd, ik denk dat we reden hebben om te geloven dat er een bom zit in Donald Trumps belastingen". Romney gaf geen concrete elementen. Misschien, aldus Romney, betaalt hij onwaarschijnlijk weinig of helemaal geen belastingen, misschien is hij veel minder rijk dan hij beweert, of misschien geeft hij veel minder aan liefdadigheid dan hij claimt."Donald Trump heeft gezegd dat hij de beste in het land is voor gehandicapte oudstrijders of gehandicapten in het algemeen. Als zijn belastingaangiften bewijzen dat hij geen bijdragen heeft geleverd voor oudstrijders of gehandicapten zou dat een hele zaak zijn. Ik zeg niet dat het zo is".Romney zegt dat zijn wantrouwen is gewekt door het feit dat Trump telkens de vraag naar zijn belastingen ontwijkt, of het antwoord op de lange baan schuift. "Ik vraag niet naar zijn belastingen voor dit jaar". Maar zijn belastingen voor voorgaande jaren moeten toch makkelijk terug te vinden zijn, aldus Romney. "Die belastingaangiften zijn al ingediend".Van Romney wordt gezegd dat hij op het punt staat om presidentskandidaat Marco Rubio te ondersteunen. Maar ook van Rubio of Ted Cruz verwacht hij belastinginformatie, zei hij aan Fox News, ook zij hebben die informatie nog niet vrijgegeven.Begin 2012 zette de presidentscampagne van Obama Mitt Romney onder druk om klaarheid te scheppen over zijn belastingen. Toen bleek dat Romney minder dan gemiddeld belast werd. "Vandaar dat ik op dit punt extra gevoelig ben".Na afloop van de tussenkomst van Romney zegde een Trumpwoordvoerder aan CNN dat de gewezen presidentskandidaat namens het partij-establishment de campagne van Trump probeert te ondermijnen.De kandidaat zelf, ook op CNN, leek vervolgens zijn standpunt terzake te herzien. Hij zal "de komende maanden" bepalen of hij uitsluitsel zal geven over zijn aangiftes en betaalde belastingen. "Maar er zit geen bom, behalve dat ik veel belastingen betaal en dat de overheid het geld verspilt". Trump, die de kandidatuur van Romney in 2012 ondersteunde, noemde hem nu "oud nieuws".