Minstens 30 doden bij aanval op Syrisch vluchtelingenkamp – VN ‘geschokt en verontwaardigd’

Een deel van oud Aleppo © REUTERS

Minstens 30 mensen, onder wie vrouwen en kinderen, zijn donderdag om het leven gekomen bij luchtaanvallen op een vluchtelingenkamp in het noordwesten van Syrië, niet ver van de Turkse grens. Dat meldt de VN. Er zijn ook meer dan 80 gewonden.

Het hoofd van de humanitaire operaties van de VN, Stephen O’Brien, bevestigde een dubbele aanval op vluchtelingen in Kamouna. “Als men ontdekt dat deze schokkende aanval opzettelijk gericht was op een burgerlijke structuur, kan het gaan om een oorlogsmisdaad”, aldus O’Brien.

Op basis van eerste rapporten schatte hij het aantal slachtoffers op “minstens 30 doden en meer dan 80 gewonden”. O’Brien vroeg om een onafhankelijk onderzoek dat moet uitmaken wie achter het bombardement zat.

“Ik ben geschokt en diep verontwaardigd door het nieuws over de dood van burgers door luchtaanvallen die twee installaties hebben geraakt waar ontheemde mensen op zoek waren naar een toevluchtsoord”, aldus O’Brien in een persbericht.

De provincie Idleb, die niet ver ligt van de Turkse grens, wordt gecontroleerd door het al-Nusrafront, de tak van al-Qaeda in Syrië. Duizenden mensen hebben er de afgelopen weken hun huizen ontvlucht en er werden vluchtelingenkampen opgezet aan de grens met Turkije.

Wie er achter de raid zit, is nog niet duidelijk. Volgens het pro-rebellenagentschap Shahba Press is het regime van de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk, maar dat is niet bewezen.

Verwarring over bestand

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat de eerste verdenkingen op het regime vallen, maar “we willen eerst helemaal zeker zijn voor we iemand beschuldigen”, aldus woordvoerder Mark Toner. “Maar de aanval ligt volledig in de lijn van de soort aanvallen die het regime uitvoert tegen onschuldige burgers.”

De aanvallen kwamen er enkele uren nadat in Aleppo, eveneens in het noorden van het land, een tijdelijke wapenstilstand van kracht werd. Daar werd op 22 april een offensief gelanceerd door het regime. Volgens Toner was er wel verwarring over de start van het staakt-het-vuren, aangezien de VS ervan uitgingen dat dat van start ging om middernacht op woensdag, terwijl het Syrische regime verklaarde dat het pas 24 uur later begint.

Hij zei ook dat de wapenstilstand voor de Russen en het regime slechts 48 uur duurt, terwijl de VS “ervoor willen zorgen dat het staakt-het vuren zoveel mogelijk een open einde krijgt”. Door de oorlog in Syrië kwamen sinds maart 2011 al meer dan 270.000 mensen om het leven, en sloegen miljoenen mensen op de vlucht.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content