‘Meer dan 50 massagraven gevonden in op IS heroverd gebied’

Een Iraaks team onderzoekt een massagraf van geëxecuteerde soldaten in Tikrit © REUTERS

In Irak zijn tot nu toe al meer dan 50 massagraven ontdekt in regio’s die voorheen gecontroleerd werden door terreurgroep Islamitische Staat.

Dat meldt speciaal VN-gezant voor Irak Jan Kubis, die aan de VN-Veiligheidsraad verklaarde dat de graven het “bewijs zijn voor de gruwelijke misdaden die IS heeft begaan”, aldus BBC.

De graven werden ontdekt in de afgelopen maanden, nadat de gebieden werden heroverd van IS. De meest recente ontdekking was die van een graf met de overblijfselen van een veertigtal mensen in Ramadi in de maand april. De stad was sinds mei 2015 in handen van IS en werd in december weer veroverd door het Iraaks leger. Er werden ook lichamen ontdekt in Sinjar, Tikrit (noorden) en Anbar (westen).

Onder de slachtoffers bevinden zich leden uit plaatselijke stammen, Iraakse soldaten, vrouwen en Jezidi’s. Ook in Syrië werden al massagraven ontdekt.

‘Actie ondernemen’

De internationale gemeenschap moet “stappen zetten om ervoor te zorgen dat IS-strijders verantwoordelijk worden gesteld”, aldus Kubis aan de V-Raad. “Ik veroordeel ten zeerste de continue moorden, ontvoeringen, verkrachtingen en folteringen van Irakezen door IS, die kunnen beschouwd worden als misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en zelf genocide”, zegt Kubis nog. Volgens hem kan de terreurgroep niet enkel via militaire weg worden verslagen. Hij roept dan ook op om acties te ondernemen om “de diepere oorzaken van gewelddadig extremisme aan te pakken”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content