De kandidate van extreemrechts Marine Le Pen heeft zaterdag aangekondigd dat, als ze op 7 mei in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezing wordt verkozen, de voorzitter van een gaullistische, conservatieve partij, Nicolas Dupont-Aignan, als premier wil benoemen.

De voorzitster van het Front National, die vrijdag de steun kreeg toegezegd van die anti-Europese partij, "Debout la France", rechtvaardigde haar keuze uit naam van het "patriottisme" en het "gezamenlijk project" waarachter Dupont-Aignan staat. Deze laatste sprak van een "historische alliantie".

Ex-kandidaat Dupont-Aignan behaalde 4,70 procent van de stemmen in de eerste ronde. Vrijdag kondigde hij al aan dat hij een akkoord met Le Pen heeft bereikt om bij winst van de kandidate een regering te vormen. Voor Dupont-Aignan, net als Le Pen een tegenstander van de EU, is Le Pen geen extreemrechtse politica.

Ook de christendemocrate Christine Boutin, oud-minister onder president Sarkozy, zal voor Le Pen stemmen, niet zozeer uit liefde voor de FN-politica, eerder om Emmanuel Macron uit het Elysée te houden. Net dezelfde denkwijze houdt de groep 'La Manif pour tous' er op na. Die groep strijdt tegen de gelijkberechtiging voor holebi-stellen.

De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, in ronde één goed voor bijna twintig procent, liet vrijdag weten dat hij 'zeker niet voor Le Pen' zal stemmen. Dat hij aldus vermoedelijk in het pest-versus-choleraverhaal voor Macron zal stemmen, kreeg hij echter niet gezegd. In haar strijd tegen 'het establishment' hoopt Le Pen op stemmen van Mélenchons achterban uit La France Insoumise.

De kandidate van extreemrechts Marine Le Pen heeft zaterdag aangekondigd dat, als ze op 7 mei in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezing wordt verkozen, de voorzitter van een gaullistische, conservatieve partij, Nicolas Dupont-Aignan, als premier wil benoemen. De voorzitster van het Front National, die vrijdag de steun kreeg toegezegd van die anti-Europese partij, "Debout la France", rechtvaardigde haar keuze uit naam van het "patriottisme" en het "gezamenlijk project" waarachter Dupont-Aignan staat. Deze laatste sprak van een "historische alliantie". Ex-kandidaat Dupont-Aignan behaalde 4,70 procent van de stemmen in de eerste ronde. Vrijdag kondigde hij al aan dat hij een akkoord met Le Pen heeft bereikt om bij winst van de kandidate een regering te vormen. Voor Dupont-Aignan, net als Le Pen een tegenstander van de EU, is Le Pen geen extreemrechtse politica.Ook de christendemocrate Christine Boutin, oud-minister onder president Sarkozy, zal voor Le Pen stemmen, niet zozeer uit liefde voor de FN-politica, eerder om Emmanuel Macron uit het Elysée te houden. Net dezelfde denkwijze houdt de groep 'La Manif pour tous' er op na. Die groep strijdt tegen de gelijkberechtiging voor holebi-stellen.De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, in ronde één goed voor bijna twintig procent, liet vrijdag weten dat hij 'zeker niet voor Le Pen' zal stemmen. Dat hij aldus vermoedelijk in het pest-versus-choleraverhaal voor Macron zal stemmen, kreeg hij echter niet gezegd. In haar strijd tegen 'het establishment' hoopt Le Pen op stemmen van Mélenchons achterban uit La France Insoumise.