Macron in het offensief in nieuwjaarstoespraak

Emmanuel Macron © Belga Image

De Franse president Emmanuel Macron, die een moeilijk jaareinde kende met het protest van de ‘gilets jaunes’ of gele hesjes in Frankrijk, koos in zijn nieuwjaarstoespraak voor het offensief. ‘De (volks)woede heeft me één ding geleerd, of ze nu overdreven was of niet: we geven niet op. Ons land wil een betere toekomst bouwen. Dat is de les van 2018’, klonk het rechtopstaand.

De resultaten van de hervormingen zijn niet meteen voelbaar, en heel wat Fransen reageren ongeduldig, maar dat is volgens de president geen reden om niets te veranderen. ‘We kunnen niet minder werken, meer verdienen, onze belastingen doen dalen en de uitgaven doen stijgen, niets veranderen aan onze gewoonten en zuiverder lucht inademen’, aldus Macron.

De president haalde ook zwaar uit naar de relschoppers onder de gele hesjes. ‘Sommigen zeggen te spreken in naam van het volk (…) maar zijn slechts de stem van een hatelijke bende die het opneemt tegen verkozenen, tegen de ordediensten, journalisten, joden, buitenlanders, homoseksuelen. Het is eenvoudigweg het ontkennen van Frankrijk’, stelde hij.

Nieuwe concrete maatregelen werden niet aangekondigd door de Franse president, maar hij beloofde wel om de Fransen binnen enkele dagen aan te schrijven over de contouren van het ‘nationaal debat’ dat hij wil organiseren.

In 2019 wil Macron ook werk maken van een hervorming van het werkloosheidsstelsel, van de pensioenen en van het openbaar ambt.

De gele hesjes waren op oudejaar ook present op de Champs Elysées in Parijs. Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen, vooralsnog is er geen sprake van incidenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content