Loekasjenko: ‘Wit-Rusland zal niet knielen voor Europa’

Rusland heeft het Westen de schuld gegeven van de gespannen situatie door de duizenden vluchtelingen en migranten aan de Pools-Wit-Russische grens. ‘Westerse staten hebben jarenlang geprobeerd om hun levenswijze op te dringen aan mensen in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika’, zei Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, dinsdag in Moskou. Ook Wit-Rusland houdt het been stijf en gaf aan ‘niet te zullen knielen voor Europa’.

Wegens de gespannen situatie aan de grens met Wit-Rusland heeft Polen dinsdag een grensovergang met zijn buurland gesloten. Zoals aangekondigd is het grensverkeer voor goederen en personen aan de grensovergang Kuznica sinds 07.00 uur gesloten, bevestigt een woordvoerster van de Poolse grenswacht. Reizigers moeten naar de grensovergangen in Terespol en Bobrowniki gaan. Ondertussen is in Litouwen de noodtoestand afgekondigd.

Een nieuwe migrantenkaravaan is vanuit Wit-Rusland op weg naar de grens met EU-buurland Polen. Dat laatste land heeft het over 3.000 tot 4.000 migranten in het grensgebied. De Poolse eerste minister Mateusz Morawieck waarschuwt dat de migrantencrisis aan de grens met Wit-Rusland “de veiligheid en stabiliteit van de hele EU bedreigt”. “Het sluiten van de Poolse grens is in ons nationaal belang. Maar vandaag staan de stabiliteit en de veiligheid van de hele EU op het spel”, schreef hij op Twitter. De regering in Warschau en de Europese Unie beschuldigen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan migranten en vluchtelingen bewust naar de EU te sturen als vergelding voor de sancties tegen zijn land. Loekasjenko ontkent dit, maar verklaarde eerder wel dat hij niet langer mensen zou tegenhouden op hun weg naar een beter leven in het “gezellige Westen”. Het Wit-Russische ministerie van Defensie noemde de beschuldigingen dinsdag/vandaag “ongegrond en ongerechtvaardigd” en verweet Polen op zijn beurt dat het de spanningen verhoogt. Litouwen, dat aan Polen en Wit-Rusland grenst, heeft intussen voor een maand de noodtoestand afgekondigd in het grensgebied. De regering heeft daarvoor dinsdag een resolutie voorgelegd aan het parlement, dat zijn goedkeuring al gaf. De grenspolitie in het land heeft dinsdag 170 pogingen vastgesteld van migranten om de grens over te steken. De noodtoestand zal vanaf middernacht gelden aan de grens met Wit-Rusland en vijf kilometer landinwaarts, maar ook in de migrantenopvangcentra in Kybartai, Medininkai, Pabrade, Rukla en Vilnius. Maandag braken daar nog rellen uit. De maatregel houdt toegangsbeperkingen en een samenscholingsverbod in. In het grensgebied is de situatie gespannen en kwamen al verschillende mensen om. Veel migranten hopen via Polen in Duitsland te geraken.

Duizenden migranten en vluchtelingen proberen in Wit-Rusland de grens over te steken naar Polen om asiel aan te vragen in de Europese Unie. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov moeten beide landen hun “verantwoordelijkheid” opnemen. De woordvoerder benadrukte dat Wit-Rusland dit al doet.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko wordt ervan beschuldigd migranten en vluchtelingen uit Afghanistan en Irak over te vliegen om hen naar de Poolse grens te sturen als vergelding voor de sancties die de EU zijn land oplegde.

De Russische president Vladimir Poetin hield dinsdag een telefoongesprek met zijn Wit-Russische bondgenoot. Het tweetal “wisselde gedachten over de vluchtelingensituatie”, volgens het Kremlin. Volgens Loekasjenko is er dreiging van een militaire invasie van de NAVO, iets wat de NAVO zelf ten stelligste ontkent.

Poetin beloofde militaire hulp in geval van een aanval uit het westen. “De mobilisering van Poolse strijdkrachten aan de grens baart ons grote zorgen, maar Wit-Rusland zal niet knielen voor Europa”, verzekerde Loekasjenko.

Volgens de Poolse president Andrzej Duda stuurde Wit-Rusland maandag duizenden mensen naar de Poolse grens. De migranten en vluchtelingen werden volgens de president van de weg naar het bos geleid om daar over te steken op plaatsen zonder bewaakte grensovergang. “De situatie is ondertussen onder controle door de grote aanwezigheid van soldaten, grenswachten en politiemensen”, verzekerde Duda.

Polen sluit grensovergang in Kuznica, noodtoestand in Litouwen

Wegens de gespannen situatie aan de grens met Wit-Rusland heeft Polen dinsdag een grensovergang met zijn buurland gesloten. Zoals aangekondigd is het grensverkeer voor goederen en personen aan de grensovergang Kuznica sinds 07.00 uur gesloten, bevestigt een woordvoerster van de Poolse grenswacht. Reizigers moeten naar de grensovergangen in Terespol en Bobrowniki gaan. Ondertussen is in Litouwen de noodtoestand afgekondigd.

Een nieuwe migrantenkaravaan is vanuit Wit-Rusland op weg naar de grens met EU-buurland Polen. Dat laatste land heeft het over 3.000 tot 4.000 migranten in het grensgebied.

De Poolse eerste minister Mateusz Morawieck waarschuwt dat de migrantencrisis aan de grens met Wit-Rusland “de veiligheid en stabiliteit van de hele EU bedreigt”. “Het sluiten van de Poolse grens is in ons nationaal belang. Maar vandaag staan de stabiliteit en de veiligheid van de hele EU op het spel”, schreef hij op Twitter.

De regering in Warschau en de Europese Unie beschuldigen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan migranten en vluchtelingen bewust naar de EU te sturen als vergelding voor de sancties tegen zijn land. Loekasjenko ontkent dit, maar verklaarde eerder wel dat hij niet langer mensen zou tegenhouden op hun weg naar een beter leven in het “gezellige Westen”.

Het Wit-Russische ministerie van Defensie noemde de beschuldigingen dinsdag/vandaag “ongegrond en ongerechtvaardigd” en verweet Polen op zijn beurt dat het de spanningen verhoogt.

Litouwen, dat aan Polen en Wit-Rusland grenst, heeft intussen voor een maand de noodtoestand afgekondigd in het grensgebied. De regering heeft daarvoor dinsdag een resolutie voorgelegd aan het parlement, dat zijn goedkeuring al gaf. De grenspolitie in het land heeft dinsdag 170 pogingen vastgesteld van migranten om de grens over te steken.

De noodtoestand zal vanaf middernacht gelden aan de grens met Wit-Rusland en vijf kilometer landinwaarts, maar ook in de migrantenopvangcentra in Kybartai, Medininkai, Pabrade, Rukla en Vilnius.

Maandag braken daar nog rellen uit. De maatregel houdt toegangsbeperkingen en een samenscholingsverbod in. In het grensgebied is de situatie gespannen en kwamen al verschillende mensen om. Veel migranten hopen via Polen in Duitsland te geraken.

Partner Content