Lincoln Chafee (62) is gewezen burgemeester, gewezen senator, gewezen gouverneur van de kleine staat Rhode Island, gewezen liberale Republikein en gewezen Onafhankelijke.

Tegenwoordig is hij Democraat en als Democraat doet hij een gooi naar het presidentschap.

Hij heeft op het eerste zicht één doelwit in zijn campagne, de Democratische koploper Hillary Clinton.

In 2002 stemde Chafee, die toen lid was van de Republikeinse partij, tegen de oorlog in Irak. Hillary stemde voor. Chafee stapte enkele jaren later uit zijn partij, uit onvrede met de politiek van de regering Bush.

'Enorme fout'

In april haalde hij in een gesprek met The Washington Post al uit naar Hillary Clinton en haar stem ten tijde van de Irakoorlog. "Ik vind niet dat iemand president van de VS moet worden die een dergelijke fout heeft gemaakt. Het is een enorme fout, en we leven vandaag met de gevolgen - instabiliteit niet alleen in het Midden-Oosten maar ver daarbuiten en het verlies van Amerikaanse geloofwaardigheid."

Volgens hem heeft Hillary als minister van Buitenlandse Zaken ook de relatie met Rusland mismeesterd, en zijn onder meer de troebelen in Oekraïne een rechtstreeks gevolg.

Chafee, die in de Senaat kwam toen zijn vader-senator overleed, en hij diens zetel won, was tot dusver niet onverdeeld succesrijk als politicus. Hij bleef tussen 1999 en 2007 senator, lag vaak in conflict met de Republikeinse partij. Hij was voor hogere belastingen voor de rijke Amerikanen, voor hogere minimumlonen en voor het recht op abortus. In 2007 was hij niet herkozen.

In 2010 werd hij als onafhankelijke kandidaat verkozen tot gouverneur van Rhode Island. En intussen is hij dus Democraat.

'Vakantieboom'

Volgens The New York Times ging het niet zo best met de economie van Rhode Island toen hij gouverneur was. Hij besloot de kerstboom voor het State House om dopen tot "vakantieboom", een naamsverandering die hij niet helder uitlegde, die niet populair was in een overwegend katholieke staat, en die hem ook elders weinig bijval opleverde. De conservatieve nieuwszender Fox News laakte hem als pion in de oorlog tegen kerstmis en als iemand die de kerstboom wilde afschaffen.

Chafee heeft nog andere problemen. Hij heeft weinig geld, en het partijapparaat in zijn uitvalbasis Rhode Island staat resoluut aan de kant van Hillary. Nationaal is hij nauwelijks aanwezig (en als hij bekend is, is het omwille van de kerstboom).

Volgens een peiling van de Washington Post en ABC kan Hillary landelijk rekenen op 63 procent van de geregistreerde Democratische stemmen. Bernie Sanders staat op 10 procent, Martin O'Malley op 3 procent en Chafee op 1 procent.

Maar hij kan, zegt men, Hillary schaden. Sanders dient haar van repliek en duwt haar naar links inzake binnenlandse aangelegenheden, Chafee kan haar mischien een heel klein beetje in de problemen brengen op gebied van buitenlandse politiek.

Lincoln Chafee (62) is gewezen burgemeester, gewezen senator, gewezen gouverneur van de kleine staat Rhode Island, gewezen liberale Republikein en gewezen Onafhankelijke.Tegenwoordig is hij Democraat en als Democraat doet hij een gooi naar het presidentschap. Hij heeft op het eerste zicht één doelwit in zijn campagne, de Democratische koploper Hillary Clinton. In 2002 stemde Chafee, die toen lid was van de Republikeinse partij, tegen de oorlog in Irak. Hillary stemde voor. Chafee stapte enkele jaren later uit zijn partij, uit onvrede met de politiek van de regering Bush.In april haalde hij in een gesprek met The Washington Post al uit naar Hillary Clinton en haar stem ten tijde van de Irakoorlog. "Ik vind niet dat iemand president van de VS moet worden die een dergelijke fout heeft gemaakt. Het is een enorme fout, en we leven vandaag met de gevolgen - instabiliteit niet alleen in het Midden-Oosten maar ver daarbuiten en het verlies van Amerikaanse geloofwaardigheid." Volgens hem heeft Hillary als minister van Buitenlandse Zaken ook de relatie met Rusland mismeesterd, en zijn onder meer de troebelen in Oekraïne een rechtstreeks gevolg. Chafee, die in de Senaat kwam toen zijn vader-senator overleed, en hij diens zetel won, was tot dusver niet onverdeeld succesrijk als politicus. Hij bleef tussen 1999 en 2007 senator, lag vaak in conflict met de Republikeinse partij. Hij was voor hogere belastingen voor de rijke Amerikanen, voor hogere minimumlonen en voor het recht op abortus. In 2007 was hij niet herkozen.In 2010 werd hij als onafhankelijke kandidaat verkozen tot gouverneur van Rhode Island. En intussen is hij dus Democraat.Volgens The New York Times ging het niet zo best met de economie van Rhode Island toen hij gouverneur was. Hij besloot de kerstboom voor het State House om dopen tot "vakantieboom", een naamsverandering die hij niet helder uitlegde, die niet populair was in een overwegend katholieke staat, en die hem ook elders weinig bijval opleverde. De conservatieve nieuwszender Fox News laakte hem als pion in de oorlog tegen kerstmis en als iemand die de kerstboom wilde afschaffen.Chafee heeft nog andere problemen. Hij heeft weinig geld, en het partijapparaat in zijn uitvalbasis Rhode Island staat resoluut aan de kant van Hillary. Nationaal is hij nauwelijks aanwezig (en als hij bekend is, is het omwille van de kerstboom).Volgens een peiling van de Washington Post en ABC kan Hillary landelijk rekenen op 63 procent van de geregistreerde Democratische stemmen. Bernie Sanders staat op 10 procent, Martin O'Malley op 3 procent en Chafee op 1 procent.Maar hij kan, zegt men, Hillary schaden. Sanders dient haar van repliek en duwt haar naar links inzake binnenlandse aangelegenheden, Chafee kan haar mischien een heel klein beetje in de problemen brengen op gebied van buitenlandse politiek.