Op Facebook zijn dezer dagen een paar filmpjes opgedoken waarop de stemmen te horen zijn van een aantal West-Vlaamse jongeren die naar Syrië vertrokken zijn om daar te gaan vechten aan de zijde van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Volgens Vincent Van Quickenborne (Open VLD), burgemeester van Kortrijk, gaat het zeker om twee Kortrijkse jongens en één jongen uit Menen. Opvallend: ze tonen de jongeren in hun vrije tijd. De beelden tonen geen gruwelijkheden.

Volgens Montasser AlDe'emeh, die aan de Universiteit Antwerpen een doctoraatsonderzoek doet naar moslimjongeren die de gewapende jihad voeren, gaat het niet om een nieuwe toon in de IS-propaganda. 'Dat soort filmpjes bestaat al een tijdje. Ze moeten laten zien dat de jongeren daar een perfect normaal leven kunnen leiden.'

'Leuke filmpjes moeten tonen dat een normaal leven daar mogelijk is en zo rekruteren'

De beelden zijn online gezet door ene Abu Sayfuden en tonen onder meer vier jongeren die op een mooie, zonnige dag een duik nemen in het water. Met een duidelijk West-Vlaams accent klinkt het onder meer: 'Ik zal nog eens een schietoefening doen'. Geen beelden van gruwelijkheden waarop IS de laatste tijd een patent heeft, maar beelden die laten zien wat jonge Syriëstrijders doen als ze een dag vrijaf hebben.

'Dat soort van leuke filmpjes bestaat al een hele tijd', zegt Montasser AlDe'emeh, die nog niet zo lang geleden zelf vijftien dagen in Syrië was om er te praten met Belgen die zich hebben aangesloten bij de gewapende jihad en daarover voor Knack.be een dagboek bijhield.

'Jongeren die ijsjes eten, op het speelplein bezig zijn, gaan zwemmen. Ze moeten laten zien dat de jonge Syriëstrijders daar ook een normaal en gelukkig leven kunnen leiden. De filmpjes zijn wel duidelijk bedoeld om nog meer jongeren te rekruteren, en naar Syrië te doen vertrekken.'

Parket

Burgemeester Van Quickenborne bevestigt dat het inderdaad gaat om drie jongeren, waarvan twee uit Kortrijk, en één uit Menen, die onlangs zijn vertrokken. Het dossier is in handen van het federaal parket. De filmpjes waren maandagavond trouwens al niet meer beschikbaar op Facebook. (Belga/SD)

Op Facebook zijn dezer dagen een paar filmpjes opgedoken waarop de stemmen te horen zijn van een aantal West-Vlaamse jongeren die naar Syrië vertrokken zijn om daar te gaan vechten aan de zijde van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Volgens Vincent Van Quickenborne (Open VLD), burgemeester van Kortrijk, gaat het zeker om twee Kortrijkse jongens en één jongen uit Menen. Opvallend: ze tonen de jongeren in hun vrije tijd. De beelden tonen geen gruwelijkheden. Volgens Montasser AlDe'emeh, die aan de Universiteit Antwerpen een doctoraatsonderzoek doet naar moslimjongeren die de gewapende jihad voeren, gaat het niet om een nieuwe toon in de IS-propaganda. 'Dat soort filmpjes bestaat al een tijdje. Ze moeten laten zien dat de jongeren daar een perfect normaal leven kunnen leiden.'De beelden zijn online gezet door ene Abu Sayfuden en tonen onder meer vier jongeren die op een mooie, zonnige dag een duik nemen in het water. Met een duidelijk West-Vlaams accent klinkt het onder meer: 'Ik zal nog eens een schietoefening doen'. Geen beelden van gruwelijkheden waarop IS de laatste tijd een patent heeft, maar beelden die laten zien wat jonge Syriëstrijders doen als ze een dag vrijaf hebben. 'Dat soort van leuke filmpjes bestaat al een hele tijd', zegt Montasser AlDe'emeh, die nog niet zo lang geleden zelf vijftien dagen in Syrië was om er te praten met Belgen die zich hebben aangesloten bij de gewapende jihad en daarover voor Knack.be een dagboek bijhield. 'Jongeren die ijsjes eten, op het speelplein bezig zijn, gaan zwemmen. Ze moeten laten zien dat de jonge Syriëstrijders daar ook een normaal en gelukkig leven kunnen leiden. De filmpjes zijn wel duidelijk bedoeld om nog meer jongeren te rekruteren, en naar Syrië te doen vertrekken.' Burgemeester Van Quickenborne bevestigt dat het inderdaad gaat om drie jongeren, waarvan twee uit Kortrijk, en één uit Menen, die onlangs zijn vertrokken. Het dossier is in handen van het federaal parket. De filmpjes waren maandagavond trouwens al niet meer beschikbaar op Facebook. (Belga/SD)