Een opmerkelijk fenomeen vond afgelopen week plaats op het Griekse eiland Lesbos. De Griekse orthodoxe christenen droegen samen met de moslims een herdenkingsceremonie op om te bidden voor de vluchtelingen. Dat meldt The Greek Reporter.

Tijdens de viering werd stilgestaan bij het grote aantal vluchtelingen dat de afgelopen maanden om het leven kwam op de Egeïsche Zee. Naast vertegenwoordigers van de christelijke kerk en de moslimgemeenschap, waren er ook een heleboel vrijwilligers, dokters en andere vluchtelingen om hun respect en medeleven te tonen.

'We willen een krachtig symbool de wereld insturen', zegt burgemeester Sypros Galinos. 'Namelijk afkomst en religie spelen geen rol. Het gaat hier één voor één om mensen die om het leven zijn gekomen simpelweg omdat ze op de vlucht waren voor oorlog en geweld.' Voorts riep hij op om de krachten te bundelen tegen mensensmokkelaars. 'Hun moorddadige acties moeten stoppen.'

In oktober hebben iets meer dan 218.000 migranten de Middellandse Zee overgestoken op weg naar Europa. Dat is een nieuw maandrecord volgens het VN-vluchtelingencommissariaat UNHCR. De maand voordien leverde eveneens een recordaantal aankomsten op: 172.843.

De meerderheid van de vluchtelingen kwam, vanuit Turkije, aan in Griekenland, vooral dus op het eiland Lesbos.

Noodkerkhoven

Een bijkomend probleem waarmee het eiland op dit moment kampt, is de berging van overleden personen. Vorige week alleen al kwam een tiental vluchtelingen om het leven voor de kust van Lesbos. In de hoofdstad Mytilene is er geen plaats meer in het mortuarium en daarom worden de lichamen noodgedwongen bewaard in oude restaurantvriezers, bericht Mashable. 'Vooral de lichaampjes van kinderen, dat is hartverscheurend', vertelt begrafenisondernemer Theodorus Nousius.

Voorts zijn vrijwilligers in de weer met het construeren van 'noodkerkhoven.' 'De situatie is sowieso al schrijnend. Maar daarbovenop komt nog eens dat we de mensen geen fatsoenlijk graf kunnen geven. Verschrikkelijk', klinkt het. (AVE)

Een opmerkelijk fenomeen vond afgelopen week plaats op het Griekse eiland Lesbos. De Griekse orthodoxe christenen droegen samen met de moslims een herdenkingsceremonie op om te bidden voor de vluchtelingen. Dat meldt The Greek Reporter. Tijdens de viering werd stilgestaan bij het grote aantal vluchtelingen dat de afgelopen maanden om het leven kwam op de Egeïsche Zee. Naast vertegenwoordigers van de christelijke kerk en de moslimgemeenschap, waren er ook een heleboel vrijwilligers, dokters en andere vluchtelingen om hun respect en medeleven te tonen. 'We willen een krachtig symbool de wereld insturen', zegt burgemeester Sypros Galinos. 'Namelijk afkomst en religie spelen geen rol. Het gaat hier één voor één om mensen die om het leven zijn gekomen simpelweg omdat ze op de vlucht waren voor oorlog en geweld.' Voorts riep hij op om de krachten te bundelen tegen mensensmokkelaars. 'Hun moorddadige acties moeten stoppen.' In oktober hebben iets meer dan 218.000 migranten de Middellandse Zee overgestoken op weg naar Europa. Dat is een nieuw maandrecord volgens het VN-vluchtelingencommissariaat UNHCR. De maand voordien leverde eveneens een recordaantal aankomsten op: 172.843. De meerderheid van de vluchtelingen kwam, vanuit Turkije, aan in Griekenland, vooral dus op het eiland Lesbos. Een bijkomend probleem waarmee het eiland op dit moment kampt, is de berging van overleden personen. Vorige week alleen al kwam een tiental vluchtelingen om het leven voor de kust van Lesbos. In de hoofdstad Mytilene is er geen plaats meer in het mortuarium en daarom worden de lichamen noodgedwongen bewaard in oude restaurantvriezers, bericht Mashable. 'Vooral de lichaampjes van kinderen, dat is hartverscheurend', vertelt begrafenisondernemer Theodorus Nousius.Voorts zijn vrijwilligers in de weer met het construeren van 'noodkerkhoven.' 'De situatie is sowieso al schrijnend. Maar daarbovenop komt nog eens dat we de mensen geen fatsoenlijk graf kunnen geven. Verschrikkelijk', klinkt het. (AVE)