Lesbos: van 5.000 migranten per dag naar 4

© Belga Image

Sinds het Europees-Turks vluchtelingenakkoord in voege trad, is het aantal migranten dat op het Griekse eiland Lesbos arriveert, gekelderd.

Terwijl enkele maanden geleden nog gemiddeld 5.000 migranten per dag via de Egeïsche Zee vanuit Turkije op Lesbos aankwamen, zijn dat er nu gemiddeld 4 per dag, meldt BBC World.

De stranden van het Griekse eiland, toen bezaaid met reddingsvesten die waren achtergelaten door migranten die de gevaarlijke toch hadden overleefd, zijn leeg.

De Turkse kustwacht duwt bootjes terug. Donderdag kwam volgens de Britse zender geen enkel bootje aan op Lesbos. Van donderdag op vrijdag kwamen in Griekenland in totaal 38 nieuwe vluchtelingen aan.

Turkije

De deal tussen de EU en Turkije voorziet dat alle sinds 20 maart in Griekenland illegaal aangekomen vluchtelingen en migranten naar Turkije teruggebracht worden, met uitzondering van mensen die in Turkije vervolgd worden.

Afgelopen week nog zijn een vijftigtal migranten teruggebracht. Sinds begin april zijn al bijna 400 migranten per boot naar de Turkse kust gebracht, onder wie ook Syriërs. Voor elke heropname in Turkije moet Europa een Syrische vluchteling vanuit Turkije hervestigen in Europa.

Dinsdag zei de Europese Commissie nog dat het van de Turken de bevestiging had gekregen dat het alle asielaanvragen zal onderzoeken van mensen van wie de aanvraag in Europa is geweigerd en die migranten ook bescherming gaat bieden. Syriërs genieten er al tijdelijke bescherming.

Gespannen

Hoewel minder vluchtelingen in Griekenland aankomen, is de situatie in de vluchtelingenkampen op de eilanden explosief. Alleen al op Samos, Chios en Lesbos leven intussen meer dan 7.000 mensen in de registratiecentra. Diefstal en schermutselingen nemen toe.

Het Duitse Europarlementslid Manfred Weber roept de Europese regeringsleiders op om asieldeskundigen naar Griekenland te sturen. Volgens hem hebben vele landen het geld bestemd voor de zorg van de vluchtelingen nog niet aan Turkije overgemaakt. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content