Labille: ‘We kunnen niet meer alle crisissen aan’

Jean-Pascal Labille in New York © Belga

De humanitaire crisis in Syrië en de ebolaepidemie gaan de reactiecapiciteit van de internationale gemeenschap te boven. Dat vindt uittredend minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille.

De minister zei dat tijdens een bijeenkomst in New York, waar precies de internationale gemeenschap zocht naar oplossingen van de vele crisishaarden in de wereld.

“De humanitaire crisis in Syrië is de grootste uitdaging op dit moment, met drie miljoen vluchtelingen in de buurlanden”, aldus Labille, die op de vergadering onder meer naar verslagen van het internationale Rode Kruis en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen had geluisterd. De twee organisaties trokken aan de alarmbel en stelden dat de situatie hun capaciteit overstijgt.

“De internationale gemeenschap zit aan het eind van de financiële mogelijkheden die ter beschikking kunnen worden gesteld”, zei Labille, “de crisissen op andere fronten vermeerderen. We hebben steeds minder grip op een wereld die meer naar chaos evolueert dan iets anders”.

B-Fast in het groot

De minister wacht nog op dossiers van hulporganisaties, maar wil “5 tot 7 miljoen” extra vrijmaken voor de strijd tegen ebola. Bovenop 6 miljoen die al eerder was vrijgemaakt.

Dat is, geeft de minister aan, binnen het Belgisch budget niet verwaarloosbaar, maar op bredere schaal is het een druppel op een hete plaat. En als je de Europese reactie vergelijkt met de Amerikaanse, waarbij 3.000 soldaten naar Liberia gestuurd werden om daar de orde te helpen handhaven, valt Europa wat uit de toon.

Labille pleit voor de oprichting van een snel Europees reactiesysteem, een soort B-Fast in het groot.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content