Laatste brexitdebat verloopt bitsig: ‘Donderdag kan onze onafhankelijkheidsdag worden’

Boris Johnson (links) voerde het hoge woord in het pro-brexitkamp © AFP

Tijdens een groot BBC-brexitdetat kreeg de gewezen burgemeester van Londen Boris Johnson, pro-brexit, het grootste applaus toen hij zei dat donderdag “onze onafhankelijkheidsdag” kan worden.

De voor- en tegenstanders van de brexit werden door de BBC naar de Wembley Arena uitgenodigd, waar ze voor 6.000 vaak partijdige toeschouwers het “Great Debate” hielden.

Het kwam vooral tot een duel tussen aan de ene kant de Schotse Conservatieve leider Ruth Davidson en de huidige Labourburgemeester van Londen Sadiq Khan, en de Conservatieve ex-burgemeester van Londen Boris Johnson aan de andere kant. Davidson beschuldigde Johnsons brexit-kamp er verschillende keren van leugens te verspreiden, terwijl Johnson de EU-voorstanders ervan betichtte zich neerbuigend uit te laten over het land.

Donderdag trekken de Britten naar de stembus om zich uit te spreken voor of tegen een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Het kwam de afgelopen weken al tot verschillende scherpe confrontaties tussen de twee kampen, en dinsdag kregen ze, in het grootste debat sinds het begin van de campagne, een laatste kans om hun argumenten voor een groot publiek uiteen te zetten.

Staande ovatie

Boris Johnson kreeg na zijn slotverklaring een staande ovatie van de brexit-aanhangers, toen hij verklaarde dat “donderdag onze onafhankelijkheidsdag kan worden”. Hij zei dat de voorstanders van Groot-Brittannië in de EU “enkel over angst spreken, terwijl onze kant spreekt over hoop”. Zij zeggen “dat er geen keus is, behalve dat we ons hoofd buigen voor Europa”, waarbij, ging Johnson verder, ze dit land schromelijk onderschatten.

Davidson, die het laatste woord kreeg voor het EU-kamp, zei aan de toeschouwers dat ze “100 procent zeker” moeten zijn van hun keuze, omdat “er vrijdagochtend geen weg terug is”, en “uw beslissing iemands baan kan kosten”. Haar kamp, zei ze, weigert “de experts te negeren”, die het er allemaal over eens zijn dat “Groot-Brittannië beter af is in de EU”.

Sadiq Khan beschuldigde het brexit-kamp van zijn voorganger Johnson er dan weer van “een haatcampagne” te voeren als het gaat over immigratie, en de mensen bang te maken door te zeggen dat Turkije zeker in de Europese Unie zal komen. “Turkije gaat de EU niet vervoegen”, zei hij.

Politiek journalist van BBC Laura Kuenssberg verklaarde na afloop dat het Leave-kamp het meeste “emotionele enthousiasme” toonde tijdens het debat, terwijl het Remain-kamp er wel in slaagde om passie te tonen die volgens sommigen ontbrak in de rest van zijn campagne. “Ruth Davidson en Sadiq Khan werkten samen om argumenten in het voordeel van de EU te geven, in plaats van excuses te verzinnen”, aldus de journaliste.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content