Bijna 58 procent van de Kroaten is van plan voor de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie te stemmen. Drieëntwintig procent is tegen EU-lidmaatschap. Dat blijkt uit een gepubliceerde peiling, twee weken voor het referendum over de toetreding van het land tot de EU op 22 januari.

Meer dan 60 procent van de mensen die ondervraagd werden door het agentschap "Promocija Plus", verklaarden dat ze "zeker" gaan stemmen. Elf procent stelde "waarschijnlijk" aan het referendum te zullen deelnemen. De nieuwe Kroatische regering, die voortkwam uit de parlementsverkiezingen op 4 december, riep de burgers begin januari op te gaan stemmen voor de toetreding.

Achtentwintigste lidstaat van de EU

Kroatië ondertekende op 9 december het toetredingsverdrag tot de Europese Unie, wat het land toelaat het 28ste lid van de Unie te worden. Daartoe moeten de Kroaten de toetreding wel nog goedkeuren via referendum en dienen de 27 lidstaten het verdrag te ratificeren.

Kroatië zou, na Slovenië in 2004, als tweede van de zes voormalige Joegoslavische republieken lid worden van de EU, en dat in juli 2013. De peiling werd uitgevoerd op 3 en 4 januari bij 1.300 respondenten. (Belga/INM)

Bijna 58 procent van de Kroaten is van plan voor de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie te stemmen. Drieëntwintig procent is tegen EU-lidmaatschap. Dat blijkt uit een gepubliceerde peiling, twee weken voor het referendum over de toetreding van het land tot de EU op 22 januari. Meer dan 60 procent van de mensen die ondervraagd werden door het agentschap "Promocija Plus", verklaarden dat ze "zeker" gaan stemmen. Elf procent stelde "waarschijnlijk" aan het referendum te zullen deelnemen. De nieuwe Kroatische regering, die voortkwam uit de parlementsverkiezingen op 4 december, riep de burgers begin januari op te gaan stemmen voor de toetreding. Achtentwintigste lidstaat van de EU Kroatië ondertekende op 9 december het toetredingsverdrag tot de Europese Unie, wat het land toelaat het 28ste lid van de Unie te worden. Daartoe moeten de Kroaten de toetreding wel nog goedkeuren via referendum en dienen de 27 lidstaten het verdrag te ratificeren. Kroatië zou, na Slovenië in 2004, als tweede van de zes voormalige Joegoslavische republieken lid worden van de EU, en dat in juli 2013. De peiling werd uitgevoerd op 3 en 4 januari bij 1.300 respondenten. (Belga/INM)