Kritisch boek over Trump mag dinsdag verschijnen, oordeelt rechter

© Reuters

John Bolton, de voormalige adviseur voor nationale veiligheid onder Donald Trump, mag zijn boek dat erg kritisch is voor de Amerikaanse president dinsdag uitbrengen. Dat besliste een rechtbank in Washington zaterdag.

Het Witte Huis had geprobeerd om de publicatie te verhinderen, maar dat is dus mislukt. Volgens de rechtbank kon men niet aantonen dat de publicatie ‘onherstelbare schade’ zou aanrichten.

Het boek met de titel “The Room Where It Happened” (De kamer waar het gebeurde, red.) deed al heel wat stof opwaaien.

Uit reeds vrijgegeven passages blijkt dat Bolton Trump beschrijft als een politicus die weinig kaas heeft gegeten van buitenlands beleid en zijn eigenbelang boven dat van het land plaatst. Zo zou Trump toenadering gezocht hebben tot de Chinese president Xi Jinping om hem te helpen herverkozen te worden in november.

De president zelf bestempelde het boek als ‘een compilatie van leugens en verzonnen verhalen’. In het vonnis van rechter Royce Lamberth luidt het dat Bolton met zijn memoires ‘gegokt heeft met de nationale veiligheid van de VS. Hij heeft zijn land blootgesteld aan schade en zichzelf aan burgerlijke (en mogelijk strafrechterlijke) aansprakelijkheid. Maar deze feiten hebben geen invloed op de motie voor het hof. De regering heeft niet kunnen aantonen dat een verbod onherstelbare schade zal voorkomen’, klinkt het, waarmee de eis om de publicatie tegen te houden werd verworpen.

Dinsdag beschuldigde het Amerikaanse ministerie van Justitie Bolton van contractbreuk. Volgens Justitie moest hij als voormalig Veiligheidsadviseur zijn publicaties eerst laten nalezen ter goedkeuring. Een dag later werd bij de rechter in Washington een aanvraag ingediend om de publicatie te verbieden. Maar intussen waren er al fragmenten uitgelekt in verschillende kranten.

Zo’n 200.000 exemplaren van het boek zijn onderweg naar de boekhandels. Maar volgens Bolton sleepte het nalezen al maanden aan en wilde de Amerikaanse regering voorkomen dat het boek voor de presidentsverkiezingen van november zou verschijnen. Bolton verwees naar het “First Amendment” dat hem het recht geeft om zijn memoires uit te brengen.

Partner Content