Dinsdag had oppositieleider Raila Odinga, tot dan de enige tegenkandidaat van uittredend president Uhuru Kenyatta, nog beslist om zich uit de race terug te trekken. De rechter oordeelde woensdag dat Ekuru Aukot, de kandidaat van de oppositiepartij Thirdway Alliance Party, op 26 oktober aan de verkiezingen moet kunnen deelnemen. Het gaat immers om een herneming van een ongeldig verklaarde verkiezing en niet om een twee ronde, zo luidde de motivering.

In augustus werden de presidentsverkiezingen in Kenia gewonnen door uittredend president Kenyatta. Hij haalde 54,27 procent van de stemmen, tegen 44,74 procent voor Odinga. Maar begin september werd het resultaat geannuleerd door het Hooggerechtshof, dat oordeelde dat de verkiezingen niet 'in overeenstemming met de grondwet verlopen waren'.

In eerste instantie had de kiescommissie IEBC beslist dat enkel Kenyatta en Odinga nog mochten deelnemen aan de heruitgave van die presidentsverkiezing. Zes anderen, die bij de verkiezingen van 8 augustus samen amper 1 procent binnenhaalden, werden uitgesloten.

Aukot had evenwel protest aangetekend tegen die beslissing. De beslissing om toch nog een andere kandidaat toe te laten, komt er één dag nadat Odinga belist had om de nieuwe verkiezing te boycotten. Daardoor zal Kenyatta eind deze maand officieel toch nog met een tegenkandidaat geconfronteerd worden. Maar het is niet duidelijk of de beslissing van de rechtbank ook de deur opent voor andere presidentskandidaten.

Dinsdag had oppositieleider Raila Odinga, tot dan de enige tegenkandidaat van uittredend president Uhuru Kenyatta, nog beslist om zich uit de race terug te trekken. De rechter oordeelde woensdag dat Ekuru Aukot, de kandidaat van de oppositiepartij Thirdway Alliance Party, op 26 oktober aan de verkiezingen moet kunnen deelnemen. Het gaat immers om een herneming van een ongeldig verklaarde verkiezing en niet om een twee ronde, zo luidde de motivering. In augustus werden de presidentsverkiezingen in Kenia gewonnen door uittredend president Kenyatta. Hij haalde 54,27 procent van de stemmen, tegen 44,74 procent voor Odinga. Maar begin september werd het resultaat geannuleerd door het Hooggerechtshof, dat oordeelde dat de verkiezingen niet 'in overeenstemming met de grondwet verlopen waren'. In eerste instantie had de kiescommissie IEBC beslist dat enkel Kenyatta en Odinga nog mochten deelnemen aan de heruitgave van die presidentsverkiezing. Zes anderen, die bij de verkiezingen van 8 augustus samen amper 1 procent binnenhaalden, werden uitgesloten. Aukot had evenwel protest aangetekend tegen die beslissing. De beslissing om toch nog een andere kandidaat toe te laten, komt er één dag nadat Odinga belist had om de nieuwe verkiezing te boycotten. Daardoor zal Kenyatta eind deze maand officieel toch nog met een tegenkandidaat geconfronteerd worden. Maar het is niet duidelijk of de beslissing van de rechtbank ook de deur opent voor andere presidentskandidaten.