Joe Biden beschuldigd van aanranding

Presidentskandidaat Joe Biden tijdens een debat met Democratische tegenstanders, 15 maart 2020 © Reuters

De Democratische Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden wordt beschuldigd van aanranding. Dat meldt persbureau Reuters. Een voormalige assistente beweert dat Biden haar ruim 25 jaar geleden tegen een muur duwde en aanraakte op plaatsen waar ze dat niet wilde. Het campagneteam van Biden ontkent de aantijgingen met klem.

Tara Reade werkte tussen december 1992 en augustus 1993 als assistente in het kantoor van Biden, die toen Senator was. In interviews met onder meer The New York Times en The Washington Post beschuldigt ze Biden er nu van haar in 1993 tegen een muur te hebben gedrukt en haar onder haar blouse en rok te hebben aangeraakt terwijl ze dat niet wilde.

De nu 56-jarige Read stapte vorige week naar de politie, maar het incident zou intussen zijn verjaard. Biden’s campagneteam ontkent de beschuldigingen met klem. ‘Hij (Biden, nvdr.) gelooft dat vrouwen het recht hebben om gehoord te worden, en met respect gehoord te worden’, zegt woordvoerster Kate Bedingfield. ‘Dergelijke beschuldigingen zouden ook onderzocht moeten worden door een onafhankelijke pers. Wat duidelijk is over deze beschuldiging: ze is niet waar. Dit is absoluut niet gebeurd.’

Reade was één van de acht vrouwen die vorig jaar al naar buiten traden met verhalen rond ongewenste aanrakingen vanwege Biden, maar niemand beschuldigde hem tot nog toe van aanranding. De Democratische presidentskandidaat reageerde toen met een videoboodschap waarin hij beloofde meer rekening te zullen houden met de persoonlijke ruimte van mensen.

Joe Biden, die vice-president was onder Barack Obama, is de enige nog overblijvende presidentskandidaat bij de Democraten. Hij moet in augustus wel nog officieel op het zadel worden gehesen op de nationale conventie van de partij. In november neemt de 77-jarige Biden het op tegen zittend president Donald Trump, die door een tiental vrouwen beschuldigd wordt van aanranding maar elke aantijging ontkent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content