De premier maakte zijn voornemen bekend net voordat het Japanse parlement moest stemmen over een motie van wantrouwen tegen hem. De motie werd in het Lagerhuis ingediend door de conservatieve oppositie.

De oppositie wrijft de centrumlinkse premier een slechte aanpak aan van de gevolgen van de vernietigende aardbeving gevolgd door een tsunami en een nucleaire crisis die Japan op 11 maart troffen.

ManoeuvreDe aankondiging van zijn aftreden was mogelijk een tactisch manoeuvre, bedoeld om een dreigende nederlaag in het parlement af te wenden en een scheuring binnen de democratische partij DJP te voorkomen.

Kan is al de vijfde premier in Japan op vijf jaar tijd. Tot voor enkele jaren kende het land een regeringsmonopolie van één partij, de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Die LDP had woensdag, samen met bondgenoot New Komeito en de conservatieve Japanse Zonsopgangspartij, de motie van wantrouwen ingediend. (DPA/EE)

De premier maakte zijn voornemen bekend net voordat het Japanse parlement moest stemmen over een motie van wantrouwen tegen hem. De motie werd in het Lagerhuis ingediend door de conservatieve oppositie. De oppositie wrijft de centrumlinkse premier een slechte aanpak aan van de gevolgen van de vernietigende aardbeving gevolgd door een tsunami en een nucleaire crisis die Japan op 11 maart troffen. ManoeuvreDe aankondiging van zijn aftreden was mogelijk een tactisch manoeuvre, bedoeld om een dreigende nederlaag in het parlement af te wenden en een scheuring binnen de democratische partij DJP te voorkomen. Kan is al de vijfde premier in Japan op vijf jaar tijd. Tot voor enkele jaren kende het land een regeringsmonopolie van één partij, de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Die LDP had woensdag, samen met bondgenoot New Komeito en de conservatieve Japanse Zonsopgangspartij, de motie van wantrouwen ingediend. (DPA/EE)