Israëlisch parlement keurt omstreden justitiewet goed, ondanks massaal protest

Het Israëlische parlement heeft een maandag een omstreden wetsontwerp goedgekeurd dat de bevoegdheid van het Hooggerechtshof beperkt. Het ontneemt aan die rechtbank onder meer de mogelijkheid om te oordelen over de ‘redelijkheid’ van een regeringsbeslissing.

64 van de 120 parlementsleden schaarden zich achter het ontwerp. Er was geen enkele tegenstem aangezien de oppositie de stemming boycotte. Het wetsontwerp maakt deel van een ruimere hervorming van de gerechtelijke macht in Israël.

Premier Benjamin Netanyahu beschuldigt die rechterlijke macht van buitensporige inmenging in de politieke besluitvorming.

In Israël is er geen geschreven grondwet. Het Hooggerechtshof heeft er daarom een belangrijke rol in het handhaven van mensenrechten en de rechtsstaat. 

De plannen van de rechtse regering-Netanyahu leiden al zeven maanden tot grootschalig protest in het land. Tegenstanders uit brede lagen van de bevolking vrezen dat de hervorming zal leiden tot corruptie en willekeurige benoemingen op belangrijke posten. Maandagochtend riep de Amerikaanse president Joe Biden zijn ambtgenoot nog op de juridische hervorming uit te stellen. Zowat 10.000 reservisten kondigden dit weekend aan dat ze niet meer in dienst wilden blijven indien de hervorming zou worden doorgevoerd. Volgens mediaberichten zou dat de operationele paraatheid van het leger sterk beperken. 

Terwijl de stemming doorging, werd buiten het parlementsgebouw in Jeruzalem gedemonstreerd door vele duizenden tegenstanders van de hervorming. Naderhand vonden in Jeruzalem en Tel Aviv massale protestdemonstraties plaats.

‘Democratie vernielen’

De politie zette waterkanonnen in tegen manifestanten aan het parlement. © Reuters

Oppositieleider Yair Lapid had eerder gezegd dat onderhandelingen met de regering over een compromis rond het ontwerp waren mislukt.

‘Met deze regering is het onmogelijk om overeenkomsten te sluiten die de Israëlische democratie in stand houden’, verklaarde hij in het parlement.

De huidige Israëlische regering wil ‘de staat uiteenrukken’ en ‘de democratie vernielen, de veiligheid van Israël, de eenheid van het Israëlische volk en onze internationale relaties verwoesten’, verklaarde Lapid aan het eind van een 26 uur durend debat in de Knesset. 

De Israëlische president Yitzhak Herzog had de onderhandelingen over een compromis opgestart.

Na de stemming kondigde oppositieleider Lapid dat hij bij het Hooggerechtshof een verzoekschrift zal indienen tegen de ‘eenzijdige opheffing van het democratische karakter van de staat Israël’. Hij riep reservisten in het leger ook op om een beslissing van het hoogste gerecht af te wachten vooraleer dienst te weigeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content