Bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Egypte hebben maandag en dinsdag meer dan 13 miljoen Egyptenaren hun stem uitgebracht.

De lijst van de Moslimbroeders, de salafistische partij Al-Nour en de gematigde islamistische partij Wassat behaalde 65,25 procent van de stemmen, volgens de eerste officiële resultaten.

In de noordoostelijke havenstad Port-Saïd veroverde de coalitielijst van de Moslimbroeders 32,5 procent van de stemmen, de lijst van de salafisten 20,7 procent en die van Wassat, een derde islamistische formatie, 12,9 procent. De liberale partij Wafd haalde maar 14 procent.

In het toeristische gouvernement van de Rode Zee behaalden de Moslimbroeders 30 procent van de stemmen, twee keer meer dan het Egyptische Blok, een alliantie van liberale partijen.

Vrijdag gaf de kiescommissie aan dat er geen volledige resultaten van de eerste verkiezingsronde gepubliceerd zullen worden. Er is nu gestemd in een derde van de gouvernementen, waaronder Caïro en Alexandrië. In de komende weken komen de resterende 18 provincies aan de beurt.

Er komen nog drie rondes voor het Lagerhuis van het Egyptische parlement, tot maart, wanneer er verkiezingen zijn voor het minder machtige Hogerhuis. (Belga/TE)

Bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Egypte hebben maandag en dinsdag meer dan 13 miljoen Egyptenaren hun stem uitgebracht. De lijst van de Moslimbroeders, de salafistische partij Al-Nour en de gematigde islamistische partij Wassat behaalde 65,25 procent van de stemmen, volgens de eerste officiële resultaten. In de noordoostelijke havenstad Port-Saïd veroverde de coalitielijst van de Moslimbroeders 32,5 procent van de stemmen, de lijst van de salafisten 20,7 procent en die van Wassat, een derde islamistische formatie, 12,9 procent. De liberale partij Wafd haalde maar 14 procent. In het toeristische gouvernement van de Rode Zee behaalden de Moslimbroeders 30 procent van de stemmen, twee keer meer dan het Egyptische Blok, een alliantie van liberale partijen. Vrijdag gaf de kiescommissie aan dat er geen volledige resultaten van de eerste verkiezingsronde gepubliceerd zullen worden. Er is nu gestemd in een derde van de gouvernementen, waaronder Caïro en Alexandrië. In de komende weken komen de resterende 18 provincies aan de beurt. Er komen nog drie rondes voor het Lagerhuis van het Egyptische parlement, tot maart, wanneer er verkiezingen zijn voor het minder machtige Hogerhuis. (Belga/TE)