De nummer twee van de Tunesische islamistische partij Ennahda, Hamadi Jebali, is officieel aangeduid als regeringsleider en belast met het vormen van een regering. Dat melden de diensten van de nieuwe Tunesische president, Moncef Marzouki, in een communiqué.

De 62-jarige Jebali, secretaris-generaal van Ennahda, zat vijftien jaar in de cel tijdens het regime van dictator Zine El Abidine Ben Ali wegens "lidmaatschap van een illegale organisatie en een complot".

Zijn naam werd de dag na de verkiezingen op 23 oktober, die door Ennahda gewonnen werden, al genoemd als regeringsleider. Zijn benoeming is conform het coalitieakkoord tussen het linkse CPR (Congres voor de Republiek) en Ennahda.

Over de lijst van regeringsleden wordt nog steeds "gediscussieerd" tussen Ennahda en haar twee linkse bondgenoten CPR en Ettakatol. Binnen de twee dagen zou er een akkoord moeten zijn dat ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan het parlement.

Moncef Marzouki

President Marzouki, voormalig mensenrechtenactivist, is de eerste democratisch verkozen president van Tunesië. Hij behoort tot het centrumlinkse CPR, die de tweede eindigde bij de verkiezingen, na Ennahda. Mustapha Ben Jaâfar van de sociaaldemocratische partij Ettakatol werd reeds tot parlementsvoorzitter benoemd. (Belga/SD)

De nummer twee van de Tunesische islamistische partij Ennahda, Hamadi Jebali, is officieel aangeduid als regeringsleider en belast met het vormen van een regering. Dat melden de diensten van de nieuwe Tunesische president, Moncef Marzouki, in een communiqué.De 62-jarige Jebali, secretaris-generaal van Ennahda, zat vijftien jaar in de cel tijdens het regime van dictator Zine El Abidine Ben Ali wegens "lidmaatschap van een illegale organisatie en een complot".Zijn naam werd de dag na de verkiezingen op 23 oktober, die door Ennahda gewonnen werden, al genoemd als regeringsleider. Zijn benoeming is conform het coalitieakkoord tussen het linkse CPR (Congres voor de Republiek) en Ennahda.Over de lijst van regeringsleden wordt nog steeds "gediscussieerd" tussen Ennahda en haar twee linkse bondgenoten CPR en Ettakatol. Binnen de twee dagen zou er een akkoord moeten zijn dat ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan het parlement.Moncef MarzoukiPresident Marzouki, voormalig mensenrechtenactivist, is de eerste democratisch verkozen president van Tunesië. Hij behoort tot het centrumlinkse CPR, die de tweede eindigde bij de verkiezingen, na Ennahda. Mustapha Ben Jaâfar van de sociaaldemocratische partij Ettakatol werd reeds tot parlementsvoorzitter benoemd. (Belga/SD)