Het bestaan van de video's, een Franse en een Arabische, wordt in verschillende media gemeld, onder meer in Le Soir.

In een video van zeven minuten zijn eerst beelden te zien van de aanslagen in Brussel en nemen vervolgens twee jihadisten in het Frans het woord.

Een van de mannen die in het Frans het woord neemt, is geïdentificeerd als Lotfi Aoumeur alias Abu Abdallah al-Baljiki, een 25-jarige uit Verviers, aldus Le Soir. "We aanvaarden het niet meer om vernederd en onderworpen te leven. We onderwerpen ons enkel aan Allah. Vandaag hebben onze broeders jullie laten proeven van een verschrikkelijke gebeurtenis. Jullie harten hebben gebibberd van angst. En de nachtmerrie is nog maar begonnen. Weet dat wat later volgt, nog vreselijker zal zijn. Herinneren jullie je nog mijn boodschap van een jaar geleden, toen we aankondigden dat we Parijs en Brussel zouden aanvallen. We zijn erin geslaagd en weet dat we andere doelwitten hebben en dat we vastberaden zijn".

Medic bij het leger

Lotfi Aoumeur bedreigde België en Frankrijk in een video in februari 2015. De man maakte twee jaar deel uit van het Belgische leger. Hij was vrijwilliger bij de medische component tussen 2010 en 2012. Hij zou daarna België hebben verlaten en naar Algerije zijn getrokken om vervolgens door te reizen naar Syrië.

De andere jihadist vraagt aan de Westerse autoriteiten om hun troepen terug te trekken. "Wij, hier op het grondgebied van het kalifaat, geven jullie één raad: reageer tegen jullie regeringen die jullie in de chaos werpen. Zeg hen om hun vliegtuigen terug te trekken, zeg hen hun soldaten terug te trekken. En jullie zullen leven in vrede".

De twee mannen verheugen zich ook over de "vernedering toegebracht" aan de "Westerse bevolking". Jullie kennen dat leven van plezier, van afleiding, dat leven dat jullie dompelt in zorgeloosheid. Weet dat vandaag dat tijdperk is afgelopen. Julllie bevinden zich in het tijdperk van de oorlog. Het tijdperk waarin het bloed zal vloeien in jullie straten. Het tijdperk waarin jullie jullie diegenen die jullie nauw aan het hart liggen, zullen zien sterven voor jullie ogen."

De afgelopen maanden heeft IS plusminus 20 procent van haar territorium verloren in Syrië en Irak. Er zijn recent ook enkele topfiguren van de organisatie gedood bij luchtaanvallen en grondacties, waaronder de vermeende nummer twee en de man die het equivalent van de minister van Defensie zou geweest zijn.

(Belga/RR)

Het bestaan van de video's, een Franse en een Arabische, wordt in verschillende media gemeld, onder meer in Le Soir.In een video van zeven minuten zijn eerst beelden te zien van de aanslagen in Brussel en nemen vervolgens twee jihadisten in het Frans het woord.Een van de mannen die in het Frans het woord neemt, is geïdentificeerd als Lotfi Aoumeur alias Abu Abdallah al-Baljiki, een 25-jarige uit Verviers, aldus Le Soir. "We aanvaarden het niet meer om vernederd en onderworpen te leven. We onderwerpen ons enkel aan Allah. Vandaag hebben onze broeders jullie laten proeven van een verschrikkelijke gebeurtenis. Jullie harten hebben gebibberd van angst. En de nachtmerrie is nog maar begonnen. Weet dat wat later volgt, nog vreselijker zal zijn. Herinneren jullie je nog mijn boodschap van een jaar geleden, toen we aankondigden dat we Parijs en Brussel zouden aanvallen. We zijn erin geslaagd en weet dat we andere doelwitten hebben en dat we vastberaden zijn". Lotfi Aoumeur bedreigde België en Frankrijk in een video in februari 2015. De man maakte twee jaar deel uit van het Belgische leger. Hij was vrijwilliger bij de medische component tussen 2010 en 2012. Hij zou daarna België hebben verlaten en naar Algerije zijn getrokken om vervolgens door te reizen naar Syrië. De andere jihadist vraagt aan de Westerse autoriteiten om hun troepen terug te trekken. "Wij, hier op het grondgebied van het kalifaat, geven jullie één raad: reageer tegen jullie regeringen die jullie in de chaos werpen. Zeg hen om hun vliegtuigen terug te trekken, zeg hen hun soldaten terug te trekken. En jullie zullen leven in vrede". De twee mannen verheugen zich ook over de "vernedering toegebracht" aan de "Westerse bevolking". Jullie kennen dat leven van plezier, van afleiding, dat leven dat jullie dompelt in zorgeloosheid. Weet dat vandaag dat tijdperk is afgelopen. Julllie bevinden zich in het tijdperk van de oorlog. Het tijdperk waarin het bloed zal vloeien in jullie straten. Het tijdperk waarin jullie jullie diegenen die jullie nauw aan het hart liggen, zullen zien sterven voor jullie ogen."De afgelopen maanden heeft IS plusminus 20 procent van haar territorium verloren in Syrië en Irak. Er zijn recent ook enkele topfiguren van de organisatie gedood bij luchtaanvallen en grondacties, waaronder de vermeende nummer twee en de man die het equivalent van de minister van Defensie zou geweest zijn. (Belga/RR)