Iraakse premier ongedeerd na raketinslag op zijn woning

Iraqi demonstrators lift banners against Prime Minister Mustafa Al-Kadhimi during a protest rejecting last month's election result, near an entrance to the Green Zone in Baghdad on November 5, 2021. © Ahmad AL-RUBAYE / AFP

In Bagdad is in de nacht van zaterdag op zondag een raket ingeslagen op de woning van de Iraakse premier. Volgens de veiligheidsdiensten bleef premier Mustafa Al-Kadhimi ongedeerd en gaat het om een mislukte moordaanslag.

In Bagdad is in de nacht van zaterdag op zondag een aanslag met een drone gepleegd op de woning van de Iraakse premier. Volgens de veiligheidsdiensten bleef premier Mustafa Al-Kadhimi ongedeerd en gaat het om een mislukte moordaanslag.

‘De premier heeft geen verwondingen opgelopen en verkeert in goede gezondheid’, aldus de autoriteiten. ‘De veiligheidsdiensten nemen de nodige maatregelen na deze mislukte aanslag’, luidde het voorts zonder verdere details vrij te geven. Premier Mustafa Al-Kadhimi heeft inmiddels via Twitter opgeroepen tot kalmte: ‘Ik ben in orde, godzijdank, en ik roep iedereen op tot kalmte en terughoudendheid in het belang van Irak’. In dezelfde tweet noemt de premier zichzelf een ‘verlossingsproject voor Irak’.

Betoging tegen uitslag verkiezingen

De aanval komt er op een moment dat honderden pro-Iraanse manifestanten met een sit-in aan de toegang naar de Groene Zone protesteren tegen de resultaten van de verkiezingen van 10 oktober.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Reactie Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben de droneaanval al veroordeeld en hekelen ‘een terreurdaad’. ‘We zijn opgelucht te horen dat de premier ongedeerd is’, aldus woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Wij staan in nauw contact met de Iraakse veiligheidsdiensten die belast zijn met de handhaving van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Irak en hebben onze hulp aangeboden bij hun onderzoek naar deze aanval’, voegde hij eraan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content