In beeld: Prinsjesdag

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft in zijn eerste troonrede zijn moeder Beatrix bedankt voor haar jarenlange inzet voor het land. Ook het parlement en de bevolking kregen een woordje van dank.

Beatrix kreeg enkele bloemetjes toegeworpen van haar zoon voor haar periode als koningin van Nederland. “Zij heeft zich 33 jaar lang met groot plichtsbesef, warmte en diepgevoelde betrokkenheid ingezet voor het Koninkrijk en al zijn inwoners. In goede en slechte tijden. Ze blijft voor mij een belangrijke inspiratiebron”, sprak de koning.

‘Klassieke verzorgingsstaat moet plaats maken voor participatiesamenleving’

Voor Willem-Alexander was de dag van de inhuldiging een teken dat Nederland een “goed georganiseerd land is, rijk aan talent”. Hij prees verder de verbondenheid na de dood van zijn broer prins Friso. Traditioneel bespreekt de vorst tijdens zijn troonrede de economische situatie van het land. Hij waarschuwde dat de klassieke verzorgingsstaat plaats moet maken voor een “participatiesamenleving”. De hoge staatsschuld wegwerken wordt een van de hoofdlijnen van de regering het komende jaar. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content