In beeld: Mexicaanse zapatista-rebellen doen gooi naar presidentschap
María de Jesus Patricio Martínez , een 53-jarige Nahua uit de Mexicaanse deelstaat Jalisco, is de eerste inheemse vrouw die deelneemt aan de presidentsverkiezingen van juli 2018. Het idee van een inheemse kandidatuur kwam aanvankelijk van het Nationaal Zapatistisch Bevrijdingsleger (in het Spaans afgekort EZLN), kortweg de zapatisten. Die groep revolutionaire linkse rebellen controleren sinds 1994 een aantal autonome gebieden in de zuidelijke deelstaat Chiapas.
Recent ging de inheemse presidentskandidate María de Jesus Patricio Martínez – kortweg Marichuy – op verkiezingstournee in de vijf autonome zapatista-gebieden in Zuid-Mexico.
In de vijf autonome zapatista-gebieden is de staat volledig aan de kant geschoven. Zo’n 250.000 inheemsen – voornamelijk Tzoltziles en Tzeltales – voorzien er zelf in hun onderwijs en gezondheidszorg. Ze telen er koffie en maïs en bedrijven kleinhandel. Bij publieke evenementen dragen ze zwarte balaclava’s of bandana’s om hun gezicht te verbergen: het stelt onder meer de onzichtbaarheid van de inheemse volkeren van Mexico aan de kaak.
De Mexicaanse revolutie, waarbij begin 20e eeuw heel wat grond van grote landeigenaars herverdeeld werd onder arme boeren, was nooit echt doorgedrongen tot de plattelandsgemeenschappen van het verre Chiapas. Onder aanhoudende uitbuiting en extreme armoede zou het volk zich in 1994 uiteindelijk de wapens opnemen voor autonomie. Vandaag bereikt het geweld in Mexico opnieuw recordhoogten. In die context is een gewapende strijd nogal misplaatst. Daarom bewandelen de zapatisten nu de politieke weg.
Inheemse zapatista-vrouwen wachten op de presidentskandidate María de Jesus Patricio Martínez die een toespraak komt geven.
Inheemse zapatista-vrouwen wachten op de presidentskandidate María de Jesus Patricio Martínez die een toespraak komt geven. Het initiatief verschilt in een aantal belangrijke opzichten van een klassieke politieke campagne: achter Patricio Martínez staat een speciaal daartoe opgerichte Inheemse Regeringsraad (CIG) van een honderdtal vertegenwoordigers, hoofdzakelijk vrouwen, van de verschillende inheemse volkeren. Zij beslissen over het programma.
Op elk van de vijf haltes van de inheemse campagne door de zapatistengemeenschappen in Chiapas zijn de hoop en de energie tastbaar. De presidentscampagne van Patricio Martínez creëert een beweging van benadeelden en vernederden die strijdt voor waardigheid en een beter leven, een ontwaken van etnisch Mexico.
María de Jesus Patricio Martínez , een 53-jarige Nahua uit de Mexicaanse deelstaat Jalisco, is de eerste inheemse vrouw die deelneemt aan de presidentsverkiezingen van juli 2018. Hier wordt ze onthaald tijdens een campagne-evenement.
Een lid van het Nationaal Zapatistisch Bevrijdingsleger (in het Spaans afgekort EZLN) die tijdens een campagne-evenement de beveiliging verzekert.
Lang leve Marichuy!’, scanderen toeschouwers tijdens een toespraak van inheemse presidentskandidate. ‘Lang leve de inheemse volkeren van Mexico en de wereld! Lang leve de vrouwen! Lang de waardigheid! Lang leve de rebellie en de autonomie! Weg met het kapitalisme!’
Een verkiezingsbijeenkomst in de stad Palenque in Chiapas, bekend voor misschien de mooiste Mayaruïnes van Mexico. ‘De inheemsen krijgen erg veel met discriminatie te maken: zo worden ze altijd als laatste bediend in het ziekenhuis bijvoorbeeld’, zegt toeschouwer María del Carmen Zambrano (40). ‘Voor vrouwen is er amper werk. Ze zijn het onrecht en de corruptie moe. En Marichuy lijkt echt de stem van het volk te vertegenwoordigen.’
Aanhangers van María de Jesus Patricio Martínez staan aan te schuiven om hun handtekening te zetten opdat de onafhankelijke presidentskandidate kan deelnemen aan de Mexicaanse presidentsverkiezingen. Ze heeft ruim 800.000 handtekeningen nodig.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier