Hongkong: mediamagnaat veroordeeld tot 14 maanden cel voor prodemocratisch protest

Jimmy Lai bij het verlaten van de rechtbank

Jimmy Lai Chee-ying, een Hongkongse mediamagnaat, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden voor het organiseren en bijwonen van illegale prodemocratische protesten in 2019.

Lai is de eigenaar van de prodemocratische krant Apple Daily en geldt als een van de meest prominente prodemocratische activisten in Hongkong.

Lai kreeg 12 maanden cel opgelegd voor het organiseren van een van de grootse betogingen voor meer democratie en tegen de invloed van de Volksrepubliek China op het autonome Hongkong, op 18 augustus 2019. Hij kreeg nog 8 maanden cel voor zijn deelname aan een ander illegaal protest. Dat protest vond plaats op 31 augustus 2019, op de vijfde verjaardag van de weigering van Peking om in Hongkong algemene verkiezingen te houden. Van die straffen kan Lai een aantal maanden tegelijkertijd uitzitten, wat zijn totale gevangenisstraf op 14 maanden brengt.

Andere straffen

Ook 9 andere prodemocratische activisten zijn gestraft voor hun rol bij de illegale protesten. Voormalig parlementslid Lee Cheuk-yan werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden. De leider van de Democratische Partij, Martin Lee Chu-ming, kreeg een voorwaardelijke celstraf van 11 maanden vanwege zijn aanwezigheid bij het illegale protest van 18 augustus 2019.

De massale protesten in Hongkong vonden aanvankelijk plaats vanwege een wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk moest maken, maar werden uiteindelijk gebruikt om een bredere onvrede over de democratie en de lokale regering te uiten. Peking maakte hier in de zomer van 2020 een einde aan door een strenge veiligheidswet in te voeren. Daarmee werd onder meer het streven naar onafhankelijkheid strafbaar en ondermijning van de regering gesteld. Lai zit al geruime tijd vast op grond van die veiligheidswet.

Partner Content