Hongaarse premier Orban weert zich tegen Europese kritiek

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft zich woensdagmiddag in het Europees Parlement verweerd tegen de Europese kritiek dat zijn beleid de fundamentele rechten ondermijnt in zijn land.

Zo ontkende Orban met klem dat de nieuwe wet op het hoger onderwijs de sluiting van de Central European University viseert.

De Europese Commissie lanceerde woensdagmiddag een inbreukprocedure tegen de wet. Die zou volgens haar in strijd zijn met de vrijheid van vestiging, maar ook met het recht op academische vrijheid, het recht op onderwijs en de vrijheid van ondernemerschap. Luttele uren later beet Orban in het Europees Parlement al van zich af. Met de wet wil hij naar eigen zeggen zorgen voor “uniforme regels” voor de 28 buitenlandse universiteiten in zijn land en “een einde maken aan privileges die buitenlandse universiteiten genoten in vergelijking met Europese”.

Orban ontkende dat hij het gemunt heeft op de CEU, de universiteit die werd gesticht door de Amerikaanse miljardair van Hongaarse origine George Soros. Hij verwees naar een brief van de voorzitter van de CEU waarin hij de studenten verzekert dat de instelling “niet in gevaar” is. “De situatie is absurd. Alsof iemand wordt beschuldigd van moord en wordt veroordeeld, terwijl het slachtoffer levend en wel is, meer zelfs, naar de veroordeelde wijst en ‘moordenaar’ schreeuwt”. Soros zelf noemde Orban “een grote speculant die de levens van miljoenen Europeanen heeft verwoest met zijn gespeculeer”.

Orban nam ook de verdediging op zich van zijn omstreden wetsontwerp over de financiering van ngo’s, dat volgens hem de “transparantie” moet dienen, de Hongaarse weigering om mee te doen aan de spreiding van asielzoekers en de campagne “Let’s stop Brussels”, waarin de regering de burgers een lijst voorschotelt met vragen over Europa die volgens de Commissie een aaneenrijging van foutieve en misleidende uitgangspunten bevat.

Vicevoorzitter Frans Timmermans gaf de Hongaarse premier in het halfrond een uitgebreide bloemlezing. Orban van zijn kant zei dat de vragenlijst, die veel aandacht besteedt aan het vluchtelingenvraagstuk, gaat over “elementen waarover we het niet eens zijn met de Commissie”. “Wij willen sommige zaken niet en we denken dat de verdragen sommige elementen niet verplicht kunnen maken, zoals het overbrengen van migranten naar Hongarije. Wij behouden ons het recht voor om zelf te kiezen met wie we willen samenleven.”

Orban kreeg in het Europees Parlement onder meer kritiek van liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. Volgens de Belg is het land van Orban verworden tot “een hedendaagse versie van communistisch Hongarije”. “U hebt de waarden van de Europese Unie onderschreven. U hebt nu al die waarden geschonden. En toch wil u dat Hongarije een lidstaat blijft. U wil de Europese fondsen behouden, maar onze waarden wil u niet.”

Fractieleider Manfred Weber van de Europese Volkspartij erkende dat zijn fractie niet op dezelfde golflengte zit als de regering in Boedapest. Tegelijkertijd onderstreepte hij dat Orban in het verleden nooit het debat uit de weg is gegaan en rekening heeft gehouden met eerdere aanbevelingen uit Brussel.

Oproepen van andere fracties om de partij Fidesz van Orban uit de EVP te zetten, wees de Duitse conservatief resoluut van de hand. “Niemand gaat ons vertellen wie er lid moet zijn van onze Europese familie.”

Partner Content