Brendan O'Neill

‘Hillary’s handlangers doen neerbuigend over vrouwen die niet automatisch voor vrouwen stemmen’

Brendan O'Neill Hoofdredacteur van de geopinieerde nieuwssite Spiked, medewerker van de nieuwsbrief Tegengeluid.nl.

Prominente feministen hebben gezegd dat een vrouw die niet op Hillary Clinton stemt een domme verrader is. De kritiek op die seksistische uitlatingen is hartverwarmend, schrijft Brendan O’Neill. Vrouwen moeten niet stemmen met hun vagina, zoals de elitaire feministen willen, maar met hun hoofd.

Een quizvraag: Wie heeft er in de Amerikaanse presidentscampagne de meest seksistische opmerking gemaakt?

Nee, het is niet Donald Trump, die bespottelijke cabaretier die vindt dat vrouwen beter in een keukenschort oventaartjes kunnen gaan bakken dan in de politiek voor verandering zorgen. Nee, het juiste antwoord is: Gloria Steinem, een prominente veteraan in de Amerikaanse feministische beweging.

Aan Steinem – die de kandidatuur van Hillary Clinton openlijk steunt – werd gevraagd waarom zoveel vrouwelijke millennials (geboren in de jaren tachtig en negentig) hun steun geven aan Bernie Sanders. Haar antwoord: omdat ze indruk willen maken op de jongens.

Ze zei het echt. “Als je jong bent, denk je: ‘waar zijn de jongens?'”, sprak de 81-jarige icoon in een populaire televisieshow. Ze gaf zelf het antwoord: “De jongens zijn bij Bernie.”

Een speciale plaats in de hel

Steinem staat niet alleen in haar berisping van vrouwen die de vermetelheid hebben om te kiezen voor een kandidaat met een penis in plaats van een vagina. Madeleine Albright, een oud-minister en zwaargewicht bij de Democraten, zei zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst: “Er is een speciale plaats in de hel voor vrouwen die elkaar niet helpen.” Er brak luid gejuich en geklap uit onder het publiek, met een schaterende Clinton als middelpunt.

Als reden waarom niet meer vrouwen kiezen voor Hillary gaf Albright aan dat “vrouwen veroordelend over elkaar kunnen zijn”. Ach ja, die vrouwen: we weten allemaal hoe kattig ze kunnen zijn, nietwaar?

Elitaire feministen

De onverbloemd seksistische uitspraken van zulke invloedrijke vrouwen – suggererend dat jonge vrouwen maar een beetje achter de jongens aan lopen en doorgaans tamelijk gemeen doen tegen elkaar – hebben veel Amerikanen versteld doen staan. Als een man had geopperd dat jonge vrouwen hun politieke keuzes maken op basis van hun verlangen om met een vent aan te pappen, zou hij door de politiek correcte Twitterbrigade met de vloer zijn aangeveegd.

‘Hillary’s handlangers doen neerbuigend over vrouwen die niet automatisch voor vrouwen stemmen’

De hoon voor vrouwen die voor Bernie kiezen, is symbolisch voor een naar snobisme. Deze elitaire feministen geven vaak hoog op van “the sisterhood”, maar intussen kijken ze overduidelijk neer op alle vrouwen die hun wereldbeeld niet delen.

Ze hebben zelfs allerlei pseudo-wetenschappelijke beledigingen bedacht om te verklaren waarom sommige vrouwen weigeren mee te gaan in wat deze feministen juist vinden. Een vrouw die van mening is dat internetporno of een blote vrouw in een televisiereclame niet het allerergste is in de wereld, zal wel lijden aan “geïnternaliseerde misogynie” – ofwel: het arme mens is zo gehersenspoeld door het patriarchaat, dat ze al die vervelende dingen zegt die mannen ook altijd zeggen.

Als een vrouw cosmetische chirurgie ondergaat of (half)naakt poseert in een mannenblad is er wel weer een andere diagnose. Dan heeft ze “bepaalde issues” met haar “lichaamsbeeld”. En als een vrouw meent dat Bernie Sanders een betere presidentskandidaat is dan Hillary Clinton, dan wordt ze dus weggezet als een meeloper, een verrader, een dom wicht.

Afkeer van identiteitspolitiek

De afkeer van Hillary, die kennelijk door veel vrouwelijke millennials wordt gevoeld, is misschien wel een afkeer van wat wel “identiteitspolitiek” wordt genoemd: het idee dat ons geslacht, ras of seksuele voorkeur het allerbelangrijkste aan ons is, en niet onze politieke en morele overtuigingen. Die afwijzing – hoe instinctief die ook mag zijn – lijkt me een heel gezonde zaak.

Veel feministen zijn ervan uitgegaan dat vrouwen bij verkiezingen zouden stemmen op een vrouwelijke kandidaat. De Amerikaanse feministe Kate Harding kwam er trots voor uit dat ze van plan was om met haar vagina te gaan stemmen, zoals ze het zelf omschreef.

Stem met uw hoofd, niet met uw vagina

Sommige jongeren lijken daar dus anders over te denken. Zoals iemand zei tegen The New York Times: “Gloria Steinem en Madeleine Albright moeten zich schamen voor hun suggestie dat wij als vrouwen alleen een kandidaat zouden kiezen op basis van het geslacht.”

Dat is een welkom geluid. Deze jonge vrouwen doen wat iedereen zou moeten doen die betrokken is bij politiek: je hersenen gebruiken om te bepalen welke kandidaat de beste beleidsplannen heeft. Deze vrouwen stemmen op basis van hun intellect, in plaats van op basis van de inwendige organen van de kandidaten.

Dat suggereert dat deze jonge vrouwen meer politiek bewust zijn dan die intolerante feministen die erop staan dat iedere vrouw zou moeten buigen voor Koningin Hillary. Vrouw, stem met uw hoofd, niet met uw vagina.

(Met dank aanTegengeluid , de nieuwsbrief voor dwarsdenkers. Dit artikel verscheen eerder op de website van The Telegraph. Vertaling: Marco Visscher.)

Partner Content