Hillary Clinton zet Bernie Sanders onder druk in tv-debat: ‘Progressief is wie vooruitgang boekt’

Bernie Sanders en Hillary Clinton groeten het publiek na afloop van hun debat © REUTERS
Rudi Rotthier

In een tv-debat zette de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, zeker in het begin, de druk op de ketel, door vragen te stellen bij de meeste stellingen die haar rivaal Bernie Sanders al honderden keren over haar heeft verkondigd. Ze is niet minder progressief, en ze is niet verkocht aan Wall Street, argumenteerde ze.

Het debat viel tussen de caucus in Iowa, met het allerkleinste verschil gewonnen door Clinton, en de presidentiële voorverkiezing in de staat New Hampshire, waar dinsdag wordt gekozen en waar Bernie Sanders met ruime voorsprong de peilingen aanvoert (hij ligt meer dan 20 procent voorop).

Voor het eerst ging het debat, georganiseerd door zender MSNBC, enkel tussen hen beide, want de derde Democratische presidentskandidaat, Martin O’Malley, heeft nog een tegenvallend resultaat in Iowa zijn campagne gestaakt.

O’Malley was in vorige debatten misschien de buffer die Clinton en Sanders uit elkaars haar hield. Zonder O’Malley werd het vanaf de eerste vraag een confrontatie, vooral vanwege Clinton, die energiek plaagstoten en meppen uitdeelde.

Ze begon ermee dat wat haar betreft Sanders helemaal niet zo progressief is. “Een progressief persoon is iemand die vooruitgang boekt – dat is wat ik van plan ben”.

‘Kunstige laster’

Sanders, argumenteerde ze, was volgens die definitie vaak niet progressief. Zo zou hij bijvoorbeeld Obamacare vervangen, door dingen waarvan “de cijfers niet kloppen”, en die wellicht niet door het parlement geraakten.

En Sanders; nog volgens Clinton, was niet zo progressief als hij vijf keer tegen wapenwetten stemde, of tegen een migratiehervorming. Later voegde ze er nog aan toe dat Sanders een keer tegen wetgeving had gestemd om derivaten op Wall Street te reglementeren. Zij zou verder gaan dan hij met het opbreken van banken.

Ze noemde het laster van het Sanderskamp als dat steeds maar hamerde op haar verwevenheid met Wall Street. Ze verwees ook persoonlijk naar Sanders: “Keer op keer insinueert hij wat neerkomt op het volgende: iedereen die ooit geld aannam of voor geld een voordracht gaf voor een belangengroep, moet wel gekocht zijn. Ik ben het daar helemaal mee oneens. Als je me iets te verwijten hebt, doe het dan rechtstreeks. Je zult niet vinden dat ik ooit een standpunt of een stem heb veranderd omwille van een schenking. Ik heb altijd mijn kiezers naar bestvermogen vertegenwoordigd, en daar ben ik best trots op. Als je een voorbeeld kunt geven van het tegenoverstelde, zeg het mij”.

Als dat niet zo is, dan is het ‘kunstige laster’ om het steeds weer te herhalen, vond Clinton.

Goldman Sachs

Sanders, die aan dit debat begon als favoriet (voor New Hampshire), was niet helemaal klaar voor de barrage van Clinton. Hij kon enkele keren pareren, zei dat hij niet zinnens was om Obamacare af te schaffen voor er iets in de plaats kon komen.

Maar de meeste van haar beschuldigingen liet hij passeren, of hij antwoordde in algemene termen. Hij zei dat Wall Street en de farmaceutische industrie, haar grote geldschieters, niet bij wonder ontsnappen aan regulering, maar dat ze dat doen via politieke contributies.

“Wall Street is misschien de machtigste economische en politieke kracht in de land. Je hebt bedrijven als Goldman Sachs (dat Clinton 675.000 dollar betaalde voor drie lezingen, red.), dat recent een boete van 5 miljard dollar betaalde wegens fraude. Goldman Sachs was een van die bedrijven met illegale activiteiten die onze economie naar de vaantjes hielpen en de levens van miljoenen Amerikanen ruïneerden. Dat is het gevolg van een corrupt kiessysteem en een gebroken rechtsapparaat.”

Irak, Irak, Irak

Na de eerste reclamepauze werd het iets gemoedelijker. Maar Hillary Clinton bleef hameren op het irrealisme van de voorstellen van Sanders, terwijl die haar competentie niet in twijfel trok, maar wel haar beoordelingsvermogen. Bijvoorbeeld, en hij haalde het ten minste drie keer aan, inzake de oorlog in Irak, waar ze voor heeft gestemd.

De grootste applauslijnen van de avond waren voor Sanders, maar hij had het soms zichtbaar moeilijk met Clinton, die duidelijk hoopte een deel van haar achterstand in de peilingen tegen dinsdag weg te werken.

Partner Content